Zavičajni muzej Visoko: Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

Život u slobodi, život u suverenoj Bosni i Hercegovini je kroz višestoljetnu prošlost naroda koji su Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom domovinom, predstavljao najvažniji cilj i smisao borbe za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
Ove godine se navršava 25. godina od sticanja nezavisnosti naše domovine koja je međunarodno priznata u svojim granicama.
Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.
Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.
Nažalost, isti dan – 6. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.
Ogromna cijena koja je plaćena nevinim ljudskim životima, je omogućila život u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.
Hrabrost građana Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima branili domovinu, izlagali se svakodnevnim bombardovanjma i snajperskim hicima, je razlog što mi, građani Bosne i Hercegovine, danas u slobodi i nezavisnosti obilježavamo ovaj važni događaj u histoji naše domovine – 1. Mart- Dan nezavisnosti.
Činjenica da smo već 25. godina međunarodno priznata zemlja u postojećim granicama, predstavlja snagu i podsticaj svim građanima da nezavisnost i slobodu trebamo čuvati i njegovati, a stalne opasnosti kojima se pokušava osporiti i ugroziti nezavisnost naše domovine, trebamo s velikom oprezom promatrati i ne dozvoliti bilo kakav pokušaj gubitka teško stečene nezavisnosti.
Svaki građanin ove zemje treba vlastitim primjerom pokazati odanost domovini, spremnost za očuvanje njene nezavisnosti i jasno pokazati da je naše opredjeljenje život unutar Evrope, unutar Evropske unije.

Svim građanima općine Visoko upućujemo iskrene čestitke povodom 1.marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.