NaslovnicaLokalne TemeZavičajni muz...

Zavičajni muzej Visoko: 18. april – Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Općeprihvaćeno je stajalište da svi društveni slojevi i uzrasti neminovno trebaju biti uključeni u edukaciju o vrijednostima, značaju i potrebi zaštite očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa. S tim u vezi, 18. aprila 1982. godine na simpoziju ICOMSA (Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline) izglasana je odluka, a odobrena od strane UNESCO-a, da države članice ovaj datum obilježavaju kao Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. Također, tradicionalno, ovaj se datum još naziva Svjetskim danom naslijeđa.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, žalosti činjenica da je veoma veliki broj spomenika oskrnavljen, uništen ili prepušten propadanju. Izdvojit ćemo neke od njih: Fondovi i zbirke Historijskog arhiva Sarajevo, Ferhat – pašina biblioteka u Banjaluci, džamija i medresa Mehmed – paše Kukavice u Foči, itd. Kada je u pitanju grad Visoko, generalno se može reći da je stanje sa nacionalnim spomenicima poprilično zadovoljavajuće. Tu bismo izdvojili Staru džamiju sa haremom u Goduši, Stari grad Visoki, Tabačku džamiju, Samostan Sv. Bonaventure te crkvu Sv. Prokopija, dok je lokalitet Mili izuzetak u tom smislu, te zahtijeva, kako ljudska tako i jako velika novčana ulaganja.

Konvencija o svjetskoj baštini opominje na to da „oštećenje ili nestanak bilo kog predmeta kulturne ili prirodne baštine predstavlja štetno osiromašenje baštine svih naroda svijeta“. Stoga je važno raditi na afirmaciji i osvještivanju građana kao pojedinaca da je svaki spomenik svjedok određenom vremenu i događaju te ga treba tako i doživljavati.

Visoko.co.ba/Zavičajni muzej Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.