Lokalne TemeZavičajni muzej obilježio Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Zavičajni muzej obilježio Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Povodom 18. aprila – Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina u Zavičajnom muzeju je organizovana prezentacija spomenika kulturno-historijskog naslijeđa na području Visokog za učenike MSŠ “Hazim Šabanović” pod nazivom “Kulturno–historijsko naslijeđe Visokog kao turistički resurs”.

Učenicima trećeg razreda Ugostiteljsko-turističke škole prezentirano je bogato kulturno-historijsko naslijeđe Visokog i okoline, uključujući sedam nacionalnih spomenika i nekoliko odabranih od postojećih više od stotinu objekata i arheoloških lokaliteta iz različitih historijskih epoha na području Visokog.

U interaktivnom dijelu programa, koristeći informacije koje su dobili tokom prezentacije, učenici su imali priliku kreirati vlastite turističke ture uključujući najznačajnije spomenike u Visokom. Po završetku radionice upriličen je obilazak muzejskog lapidarija i Tabhanske džamije.

Prezentaciju “Kulturno–historijsko naslijeđe Visokog kao turistički resurs” je pripremila volonter/pripravnica u Zavičajnom muzeju – Visoko Iman Karavdić, BA geografije – turizam i zaštita životne sredine.

Cilj pripremljenih aktivnosti u Muzeju bio je upoznavanje mladih sa raznolikim kulturnim naslijeđem zavičaja i povezivanje kulturno-historijskog naslijeđa sa turizmom te jačanje svijesti o potrebi njegovog očuvanja i zaštite u svrhu povećanja razumijevanja lokalne zajednice te jačanja samopouzdanja i kulturnog identiteta.

“Zahvaljujemo se menadžmentu JU MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko, učenicima i prof. Adnanu Zečeviću na odličnoj saradnji i učešću u predviđenim programski aktivnostima”, dodali su iz Muezja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE