Lokalne TemeZavičajni muzej nastavio realizaciju projekta ubikacije i rekognosciranja stećaka

Zavičajni muzej nastavio realizaciju projekta ubikacije i rekognosciranja stećaka

Protekle sedmice Zavičajni muzej Visoko nastavio je realizaciju projekta ubikacije i rekognosciranja stećaka na području Visokog (V faza). Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i sport Federacije BiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog katnona. U ovoj fazi planirana je obrada ukupno 5 nekropola. Radovi sanacije i evidentiranja stećaka počeli su obradom dvije nekropole u selu Ratkovci, K.O. Kralupi, od kojih jedna nije zabilježena u dosadašnjoj literaturi.

Nekropola Luka broji 5 stećaka različite forme (sanduci i ploče) i smještena je na povišenoj šumskoj terasi iznad makadamskog puta u Ratkovcima.

Nekropola Devetak nalazi se na cca. 100 m udaljenosti od nekropole Luka u obližnjem šumarku i nije vidljiva ni s jedne pozicije izvan zone šume. Pregledom relevantne stručne literature utvrđeno je da nekropola do sada nije evidentirana. Radovi na nekropoli su još uvijek u toku, a do sada je zabilježeno 12 stećaka u formi sanduka i ploča.

Visoko.co.ba/Zavičajni muzej


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE