NaslovnicaLokalne TemeZavičajni muz...

Zavičajni muzej čuva istoriju i nasljeđe grada Visoko

Zavičajni muzej u Visokom osnovan je 7. aprila 1953. godine, a zgrada u kojoj je od 1957. godine smješten Muzej izgrađena je 1902. godine u ublaženom neomaurskom stilu, sa prvobitnom namjenom Gradske opštine – Beledije. Bitno je naglasiti da po kategorizaciji Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, zgrada spada u spomenike prve kategorije objekata kulturno-istorijskog naslijeđa na području Visokog, a od 2000. godine Muzej djeluje kao javna ustanova.

Osnovna djelatnost Zavičajnog muzeja je prikupljanje, obrada, zaštita, čuvanje i prezentovanje muzejskog materijala/građe putem izložbi, čuvanje, zaštita i prezentacija kulturno-istorisjkih predmeta, objekata i lokaliteta na području grada Visoko. Tokom duge tradicije postojanja Muzej je kontinuirano radio i radi na prikupljanju muzejskog materijala koji je danas raspoređen u više tematskih zbirki. Pored navedenog, Muzej vodi opštinski/gradski arhiv iz različitih istorijskih perioda, fototeku i stručnu biblioteku sa kontinuiranim dopunjavanjem inventara.

Kako ističu iz ove ustanove, posebna pažnja posvećuje se očuvanju starih tradicionalnih visočkih zanata: opančarstvu, čibučarstvu i grnčarstvu, a svaki vid očuvanja, reafirmacije, razvoja i promocije su veoma važni i poželjni da bismo sačuvali naše tradicionalne zanate, odnosno da bismo sačuvali jedan oblik našeg identiteta.

“Imamo za cilj postati središte kulturnog i naučnog rada, čuvar materijalnog i nematerijalnog kulturno-istorijskog naslijeđa i kruna u ponudi kulturnog turizma grada Visoko. S tim u vezi menadžment i zaposleni stalno traže načina da uvedu određene inovativne mjere u poslovanju, kadrovskoj strukturi, reorganizaciji radnog prostora i djelatnosti. Ono što je važno istaći jeste da u ovim našim namjerama imamo punu podršku našeg osnivača Gradske uprave Visoko i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona”, istakla je direktorica Đenana Ganić i dodala da je u 2022. godini stalna postavka u Zavičajnom muzeju prioritet u odnosu na sve planirane aktivnosti.

Fundus Muzeja se sastoji od osam zbirki, a u pitanju su arheološka, etnografska, srednjovjekovna, numizmatička, oružje i predmeti iz I i II svjetskog rata i perioda agresije na R BiH 1992–1995, geološko-paleontološka, umjetnička i orijentalna zbirka dokumenata.

“Kada posmatramo cjelokupan fundus Muzeja, možemo konstatovati da predmeti potiču iz različitih istorijskih perioda: od praistorije do perioda agresije na R BiH 1992–1995. Pored predmeta koji su raspoređeni u osam zbirki, Muzej posjeduje veoma bogatu fototeku, stručnu biblioteku i opštinski arhiv. Gradonačelnik Mirza Ganić je odmah prepoznao značaj i važnost rada Muzeja te je Gradska uprava Visoko finansijski podržala projekat ‘Uređenje enterijera izložbenog prostora za realizaciju stalne postavke’, ali finansijski su podržani i drugi projekti važni za naš Muzej”, poručila je Ganić.

Direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić

Prema njenim riječima, Muzej kao kulturna institucija ne može egzistirati sam, nego je potrebno stalno raditi na uspostavljanju međumuzejske i međuinstitucionalne saradnje, uspostavljanju saradnje s organizacijama civilnoga društva i kreativnim sektorom radi realizacije zajedničkih projekata.

“Zahvaljujući ovoj misiji imamo jako dobru saradnju sa brojnim insitutcijama kao što su Muzej grada Zenice, Muzej Sarajeva, Muzej Hercegovine u Trebinju, Historijski arhiv Sarajevo, Zavičajni muzej Tešanj, Udruženje ‘Balkanska mreža muzeja’, Grupa za unapređenje pristupačnosti Balkanske mreže muzeja, Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i mnogi drugi”, dodala je direktorica Zavičajnog muzeja.

Visoko.co.ba/Naša Riječ

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.