NaslovnicaZDKPolitikaZatražen ulaz...

Zatražen ulazak HDZ-a: Raspada se koalicija šest stranaka u ZDK?

Konstituirajuće sjednice u kantonima privode se kraju, a sutra do kraja dana bi trebao biti poznat i konačan sastav klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH od čega će, uprkos najavama i sporazumima, biti poznata prava kontura buduće vlasti na nivou Federacije BiH.

U međuvremenu traju dogovori oko uspostave vlasti u ZDK gdje je šest stranaka, Bosanskohercegovačka inicijativaKasumović Fuad, SDP, NiP, DF, Naša stranka i jedna zastupnica NES-a, ozvaničilo minimalnu većinu od 18 zastupnika potrebnih za pokretanje procedure za sastav nove Vlade ZDK. Poznato je i ime mandatarke, Amra Mehmedić kao prijedlog Kasumovićeve stranke, ali ono što nije poznato široj javnosti jesu dešavanja s ovosedmičnog sastanka u Gradskoj upravi Zenica gdje je Kasumović kao samoprozvani lider koalicije u ZDK zatražio od partnera uvođenje HDZ-a u koaliciju što u mnogome mijenja odnose. Ovdje se prije svega nameće pitanje odnosa HDZ-a i DF-a koji, prema obostranim stavovima stranačkih šefova, ne mogu biti dio bilo kakvih koalicija. Drugo pitanje, odnosno problem za Šestorku u ZDK je taj što je na svečanom potpisivanju koalicionog sporazuma nekoliko puta naglašeno da uvođenje novih partnera može da se dogodi isključivo konsenzusom svih šest stranaka, a da li je ovdje postignut konsenzus, ostaje da se vidi? Na istom sastanku, prema našem izvoru, zatraženo je da NES i SDP ustupe po jedno ministarstvo HDZ-u koji zahtjeva dva ministarstva za, kako stalno ističu, legitimne predstavnike Hrvata u ZDK.

Nastavak sjednice Skupštine ZDK zakazan je za petak, 02.12.2022.godine kada će glasanje za Dom naroda Parlamenta FBIH nagovijestiti neke odgovore po pitanju funkcionisanja, ili raspada Šestorke u ZDK.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.