Zastupnica Ugarak svoje mjesto u komisijama ustupila mladim ljudima

Rijetki su političari u našoj zemlji za koje možemo reći da su društveno odgovorni, da svojim pitanjima, inicijativama, rješenjima problema, ali i finansijski, doprinose zajednici koja ih je izabrala. Takva političarka je sasvim sigurno Meldina Ugarak (SBB) zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koja u svojoj političkoj karijeri ima mnoštvo poteza na koje bi se trebali ugledati naši političari. Meldina je i na posljednojsjednici GO SBB Visoko učinila nešto, što je sasvim strano političarima u našoj zemlji. Naime, ona kao zastupnica u Skupštini ZDK ima i dvije komisije, na čijim sastancima je prisustvo plaćeno, a odlučila je svoje komisije ustupiti mladim ljudima, u ovom slučaju članovima Foruma mladih SBB-a, te se odreći lične koristi, u korist dvoje mladih ljudi.

– Svaki od nas zastupnika ima jednu ili dvije komisije i ovo je moj mali, lični doprinos, ali i pokušaj da utičem i na druge zastupnike, jer od početka svog političkog djelovanja pokušavam svojim ličnim primjerima pokazati da se može biti odgovoran političar. Kao zastupnica odlučila sam se odreći Komisije za rad socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo, te Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, u korist dvoje mladih ljudi, koji će kroz rad ove komisije osnažiti intelekt, raspravljati o zakonima, imati dobru praksu, a na kraju nešto i zaraditi. To su bili moji razlozi za ovaj potez, jer paušal i zarada političara su stvari koje je teško, ali i moguće pošteno zaraditi, a ovo je jedan od načina da dio zarade i vratimo onima koji nas plaćaju. Ne trebamo biti sebični, a na ovakve načine skrećemo i pažnju građana na sebe, da vide šta i kako radimo i na koji način smo spremni odreći se ličnih primanja u korist zajednice. – kazala nam je Meldina Ugarak.

Inače, Meldina je već treći mandat zastupnica u Skupštini ZDK, devet godina je aktivna u politici, iza nje su brojne akcije, a otkako se bavi politikom godišnje stipendira tri studenta i učenika od lične zarade i na taj način pokazuje kako bi se trebali ponašati bh.političari.

Avaz / Nusret Smajović