Zastupljenost kladionica i igara na sreću na područu Općine Visoko

17.3.2017.godine u Velikoj sali Općine Visoko upriličena jeprezentacija projekta istraživanja Zastupljenost kladionica i igara na sreću na području Općine Visoko. Ovo istraživanje je realizirala Mreža mladih MIZ Visoko i MIZ Gračanica. Istraživanje je obuhvatalo mapiranje svih kladionica, te njihov položaj, i izvršenu anketu sa 71 konzumentom igara na sreću. Istraživanje je sporevedeno u decembru 2016.godine.

Na prezentaciji je kroz slajdove prikazan jasan položaj kladionica, njihove lokacije, na osnovu čega smo uvidjeli da veliki broj kladionica i njihovih poslovnica se nalazi u nedozvoljenoj blizini (100m) od vjerskih objekata i osnovnih i srednjih škola. Također je primijetno da se kladionice nalaze na raskrsnicama gdje je zastupljena velika frekvencija građana, posebno učenika. Ukupan broj kladionica koje legalno posluju na području Općine Visoko je 45, što otprilike predstavlja da na svakih 500 stanovnika dođe jedna kladionioca (izuzme li neponoljetne i osobe u poznim godinama).

Kroz drugi slajd smo prikazali rezultate odgovora na anketu. Nakon obrađenih podataka, uvidjeli smo da najveći broj konzumenata igara na sreću  obuhvata srednjoškolce, studente te osobe sa manjimradnim iskustvom (od 18 do 35 godina); sport na koji se ispitanici najviše klade je fudbal; prosječno dnevno troše od 1 do 5KM; 13% je ženskih osoba koje upražnjavaju klađenje; više od pola je nezaposlenih među ispitanicima. Ovo su neki od najzanimljivijih podataka do kojih smo došli.

Osnovni cilj ovog istraživanja i prezentacije samog istraživanja je podizanje svijesti o opasnosti i štetnosti klađenja kod svih aktera našeg društva. Ovim istraživanjem smo htjeli da pokažemo našu realnu sliku po pitanju igara na sreću kao pošast koja se uvukla u našu sredinu i o kojoj malo ko govori i upozorava.

Gosti i predavači na prezentaciji istraživanja su bili:

Mr. Samir Avdić i dr. Abdulgafar Velić.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli i učestvovali u ovom projektu i naravno svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj skup.

Edžnan Hajrić, koordinator Mreže mladih MIZ Visoko

FOTO galerija FB