ZASTRAŠUJUĆI PODACI / U Visokom zaplijenjeno više droge nego na prostoru cijele Federacije BiH!

Na području Visokog tokom prva tri mjeseca ove godine, a prema službenim informacijama MUP-a ZDK i drugih pravosudnih i policijskih institucija u FBiH, policijski službenici PS Visoko su u nekoliko akcija zaplijenili skoro 20 kilograma droge amfetamin (speed), više od dva kilograma marihuane, više stotina tableta MDMA (ectasy) i druge narkotike.

Ako uporedimo ove podatke sa ukupnim podacima o zaplijenjenoj drogi na području cijele Federacije BiH u prva tri mjeseca 2022. godine, dolazimo do sljedećeg zastrašujućeg saznanja da je na prostoru grada Visoko zaplijenjeno više narkotika nego na prostoru cijele FBiH u ovom vremenskom periodu!

HRONOLOGIJA POLICIJSKIH AKCIJA

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Naime, dana 13.01.2022. godine policijski službenici PS Visoko su na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom izvrsili pretres kuće i pratećih objekata koji se nalaze u ulici Braće Zečevića, grad Visoko, a koje koristi lice K.A (1987).

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto dvadeseti tri komada manjih pvc smotuljaka sa sadržajem biljne zeljaste materije namijenjenih za uličnu prodaju i dvadeseti četiri komada većih pvc smotuljaka sa sadržajem biljne zeljaste materije ukupne težine 2120,35 grama, dvije digitalne vage za precizno vaganje kao i dva mobilna telefona, pribor za pakovanje opojne droge, pištolj crne boje sa pripadajućim okvirom, 54 komada municije raznog kalibra i veća količina novca raznih apoena i valuta.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Polovinom februara ove godine, službenici Federalne uprave policije su proveli u Visokom operativnu akciju Windmolen te priveli D.Š. (1995), kod kojeg su prilikom pretresa motornog vozila, a koje je zaustavljeno uz asistenciju pripadnikaMUP-a ZDK-a, te je tom prilikom pronađeno 16 paketa bijele materije težine oko 15,5 kg koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin i PVC vreća sa više stotina tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu MDMA, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku. Lice se sumnjiči da je drogu transportovalo iz Evropske Unije u Federaciju BiH s ciljem distribucije na ilegalnom tržištu, stoji u saopćenju, uz napomenu da su tokom akcije korišteni su službeni policijski psi FUP-a.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Službenici kriminalističke policije Policijske stanice Visoko su dana 04.03.2022. godine, u 18,45 sati, u ulici Kakanjska, zaustavili putničko motorno vozilo marke “Ford”, registarskih oznaka E76-J-017, kojim je upravljalo lice Dž.A., rođeno 1988. godine, iz Zenice, sa kojim se kao saputnik u vozilu nalazilo lice L.M., rođeno 1987. godine, iz Visokog.

Izvršenim pretresom lica i vozila, gdje se postupalo po naredbi Općinskog suda u Visokom, policijski službenici su pronašli tri upakovana sadržaja praškaste materije, koji su bili skriveniispod postavljenog dijela namještaja koji se nalazio u prtljažniku vozila. Naknadnim vaganjem je utvrđeno da se radi o praškastoj materiji ukupne težine 2.946,63 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed).

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su 10. marta ove godine, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META” lišili slobode 20-ak osoba u Visokom, te su dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 22 lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

U ovoj akciji zaplijenjena je veća količina droge.

 

Zadnjeg dana mjeseca marta, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru nastavka operativne akcije kodnog naziva “META” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Odavanje službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nadriliječništvo” iz člana 233. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U ovoj akciji, izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu i koji će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, 3 pištolja, jedna puška, pištoljska municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

“TAMNE BROJKE”

Na ove zastrašujuće podatke o zaplijenjenim narkotičkim sredstvima u Visokom, te o zasigurno gorućem problemu u gradu, na 15. sjednici Gradskog vijeća Visoko govorio je i Zehrudin Buza, zamjenik komandira Policijske stanice Visoko, koji se posebno referirao na sveprisutni problem sa drogom u gradu.

Zehrudin Buza
Zehrudin Buza

“Ovo je ozbiljan problem koji će u budućnosti Visokom nanijeti određenu problematiku jer je to djelo koje za sobom povlaći i generira mnoga druga djela. Proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava jest jednako imovinski delikt. Ono što ovaj podatak i činjenicu čini težom jeste činjenica i vi to svi dobro znate “tamne brojke”. Statistički, naučno ili kako god mi to posmatrali jedan statistički broj jest jednako puta tri kroz “tamne brojke”. To je kad je u pitanju kriminalitet jedno od gorućih pitanja grada Visokog! Mi smo u protekloj godini kad je u pitanju droga imali određeni broj lica sa drugih područja koji pripadaju organizovanim grupama ili kriminalnim grupama”, kazao je tada zamjenik komandira Policijske stanice Visoko.

Naim Kavazić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.