Ako volite kupovati čips u vrećici, bez obzira koji brend kupovali, kada otvorite vrećicu, ona će uvijek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće. Ipak, postoji dobar razlog za to.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namjerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put vrećice čipsa od tvornice do trgovine ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa vjerojatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.
Ali to nije sve.
Ako ste mislili da je vrećica puna zraka – nije. Zapravo, napunjena je vodikovim plinom. Proizvođači čipsa pune vrećice ovim plinom kako bi čips ostao svjež. Ako bi vrećicu napunili običnim zrakom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Readers Digest.
Naime, još 1994. godine znanstvenici su otkrili da izlaganje čipsa dušiku ne samo da pomaže produžiti njegov rok trajanja, već mu poboljšava okus.
U pitanju je prirodan plin i potpuno je siguran.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.