FOTO: Zašto se već godinama čeka na uređenje i proširenje puta prema tunelima Ravne?

1147

Iako bez velike lokalne podrške, projekat arheoloških istraživanja u Visokom, tačnije u Bosanskoj dolini piramida, svake godine u naš grad dovede hiljade znatiželjnih turista, volontera i drugih gostiju, kojima iz Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ pokušavaju ponuditi što bolje uslove za samu posjetu nalazištima.

Lokalni put prema tunelima Ravne
Lokalni put prema tunelima Ravne

U posljednjih nekoliko godina najviše se radi na kompleksu Prahistorijskih tunela Ravne, a iako je već godinama osnovni problem sam pristup tom području, odnosno neuslovna cesta za dolazak na taj lokalitet, to nimalo nije zabrinulo odgovorne, da pokušaju proširenjem ceste ili nešto kvalitetnijim nasipima riješiti to pitanje. I prilikom posljednje posjete primijetili smo da je to osnovni problem, da se vozila koja idu prema ili od tunela izuzetno teško mimoilaze, a poseban problem su vikendi, kada je pojačan dolazak turista, ali i lokalnog stanovništva koje ide u pravcu izletišta Ravne.

Posjetiocima na raspolaganju i veliki parking prostor
Posjetiocima na raspolaganju i veliki parking prostor

Za pohvalu je sve ono što su uradili u Fondaciji u proteklih nekoliko godina, jer je lokalitet Ravne sada mnogo ozbiljniji, sa uređenim pristupom u same tunele, nekoliko kućica u kojima se nude podaci o projektu, kao i sa drugim pratećim objektima, dok je riješeno i pitanje samog parkinga, pa tako na samo stotinjak metara od ulaza u tunele sada postoji veliki parking prostor za sve goste i posjetioce tunela.

put_ravne

Nadamo se da će u skorijoj budućnosti i nadležni obratiti pažnju na ovaj problem, riješiti pitanje ovog puta i na taj način omogućiti još lakši pristup i dolazak na lokalitet koji je trenutno i najposjećeniji i najzanimljiviji.

Komentari

komentara