Zašto mjesec ne vidimo po danu?!

1181

Mjesec (lat. Luna) je Zemljin prirodni satelit i ujedno najbliže nebesko tijelo, udaljeno u prosjeku 384 401 km, tako da svjetlost s Mjeseca na Zemlju stiže za 1,25 sekundi. Mjesec je najsjajnije nebesko tijelo nakon Sunca, svjetlost koja ga odražava.

Mjesec ne isijava svjetlost (za razliku od zvijezda). Vidimo ga zato jer ga osvjetljava Sunce. Svjetlo koje vidimo je, dakle, odraz sunčeve svjetlosti na površinu Mjeseca.
Danju je Sunčeva svjetlost vrlo velika i zbog toga nam je Mjesec “nevidljiv”, a noću ga uglavnom dobro vidimo.

To je kao kad upalimo svjetiljku! Po danu ćemo jedva primijetiti da svijetli, a noću će nam jasno osvijetliti prostoriju.

Obzirom da je Mjesec Zemljin satelit (on obilazi Zemlju, okreće se oko Zemlje), sunčeva svjetlost obasjava sve veći dio Mjeseca. Sunčeve zrake obasjavaju uvijek jednu polovicu Mjeseca, ali se taj osvijetljeni dio, zbog stalnog mijenjanja položaja prema Suncu i Zemlji, vidi pod različitim kutom.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.