“Kiselina u limunu može iritirati sluznicu želuca, povećavajući lučenje želučane kiseline što može pogoršati simptome poput žgaravice, refluksa i gastritisa”, pojašnjava gastroenterolog dr. Michael Wiliams.
Česta konzumacija može povećati osjetljivost na želučane čireve, jer kiselost može erodirati zaštitnu sluznicu želuca što povećava rizik od oštećenja.
Umjerena konzumacija limuna može biti korisna za zdravlje, ali stručnjaci savjetuju da ga ne konzumirate u pretjeranim količinama, posebno na prazan želudac. Preporučuje se balansirati unos s hranom koja neutralizuje kiselost, kako bi se spriječile negativne posljedice za želudac.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.