Zašto je kafa odlična za vas?

Blagotvorni napitak za bolje zdravlje

Kafa je napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoj dan. Zbog sadržaja kofeina, kafa vam daje energiju. Upravo zato je ovo jedan od najpopularnijih jutarnjih napitaka.

Istraživanje za istraživanjem pokazuje da ovaj jutarnji napitak ima i brojne koristi za ljudsko tijelo. Kafa, pored kofeina, sadrži i antioksidanse i druge aktivne supstance koje mogu smanjiti unutrašnju upalu i zaštiti vas od bolesti, a Body.ba vam u nastavku donosi još neke prednosti koje možete očekivati ako pijete kafu:

Kafa vam može produžiti život

Nedavno istraživanje je otkrilo da osobe koje piju kafu imaju manji rizik od oboljenja poput koronarne bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i bolesti bubrega. Ovo su neki od vodećih uzroka smrti kod ljudi, a konzumiranje kafe može smanjiti šansu da obolite od njih.

Manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti

Kofein nije povezan samo s manjom šansom za razvoj ove opasne neurodegenerativne bolesti, već može pomoći onima koji imaju ovo stanje da bolje kontrolišu svoje pokrete.

Manje je vjerovato da ćete razviti zatajenje srca

Ispijanje jedne do dvije šoljice kafe dnevno može vam pomoći da spriječite zatajenja srca. Ovo je stanje koje karakteriše oslabljeno srce koje ima poteškoće s pumpanjem dovoljno krvi u tijelo.

Vaša jetra će vam biti zahvalna

I obična kafa, ali i kafa bez kofeina, imaju zaštitni učinak na vašu jetru. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju kafu imaju veću vjerovatnoću da imaju nivo jetrenih enzima u zdravom rasponu, od onih koji ne konzumiraju ovaj zdravi napitak.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je kafa_prednosti.jpg
Vaše tijelo će bolje prerađivati glukozu

Visoka razina šećera u krvi dovodi do brojnih opasnih stanja, a jedno od njih je i dijabetes. Da biste ovo izbjegli, pijte dosta kafe. Jedna studija je pokazala da ljudi koji piju više kafe imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.

Vaša DNK će biti jača

Tamna pečena kafa smanjuje lomljenje u nitima DNA, koje se javlja prirodno, ali može dovesti do raka ili tumora ako ih vaše stanice ne poprave.

Rizik od raka debelog crijeva će se smanjiti

Jedna od 23 žene oboli od raka debelog crijeva. Ali istraživači su otkrili da osobe koje konzumiraju kafu – bez obzira sadrži li kofein ili ne – imaju 26 posto manje šanse da obole od raka debelog crijeva.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Pokazalo se da je konzumiranje jedne šoljice kafe dnevno povezano s manjim rizikom od moždanog udara. 

body.ba