Feta sir je uistinu ukusan i hranjiv dodatak u prehrani, ali koliko je zapravo dobar za naše zdravlje, u čemu se ogledaju njegove zdravstvene koristi?
Feta je bijeli, slani, drobljivi sir iz Grčke koji se tradicionalno proizvodi od ovčjeg mlijeka i obično se pravi u kockama. Možete pronaći neke sorte koje su mješavina ovčjeg i kozjeg mlijeka, ali sigurno da nećete naći grčku fetu napravljenu od kravljeg mlijeka, navodi Bbcgoodfood.com.
Da bi se sir nazivao feta sirom mora sadržavati minimalno 70 posto ovčjeg mlijeka koje mora potjecati od lokalnih pasmina ovaca i koza koje se tradicionalno uzgajaju na pašnjacima iz određenih dijelova Grčke. Ne može sadržavati nikakve aditive ili konzervanse.
Feta sadrži 250 kalorija na 100 grama sira. To je oko 50 posto vode sa 16 grama bjelančevina, 2 grama ugljikohidrata, 20 grama masti i to 14 grama zasićenih i 6 grama nezasićenih masti.
Preporučeni dnevni unos za odrasle je 70 grama masti od čega iznos zasićenih masti treba biti manji od 20 grama. 30 grama feta sira sadrži oko 6 grama masti od kojih je 4 grama zasićenih, što znači da se lako uklapaju u uravnoteženu i raznoliku prehranu.
Feta sir je dobar izvor proteina, kalcija i fosfora, a oboje je potrebno za jake kosti i zube. Feta sir je također dobar izvor niacina i vitamina B12 koji pomaže tijelu da dobije energiju iz hrane koju jedemo. Feta sir se može dodavati u salatu, tjesteninu ili uz pečeno povrće.
Oni koji su alergični na fetu mogu nakon konzumiranja sira osjetiti simptome poput kašlja, kihanja ili svrbeži.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.