Zašto je Amra izgubila?

Umišljajem se zove to što je Amra Babić držala vlastitom politikom. Fabriokovani svijet od poluistina i poluljudi vratio joj se kao bumerang. Priča o “nezavisnim” u politici je isprazna demagogija bez političke doktrine i političkog kredibiliteta. Amra Babić nikada nije imala politički kredibilitet i njena politička karijera je više slijed okolnosti kojima nije mogao odoliti njen ego. SDA-ovom voljom je isfabrikovana, društveno pozicionirana i od istih za sva vremena pomožena s nulom sa političke scene. Svoj politički kredibilitet je crpila iz poznavanja kriminalno-koruptivnih radnji nadređenih, bila je blizu velikih protoka novca i sve dobro pamtila te iskoristila u političko pozicioniranje.

“Pinokio” politika u Visokom dosegla je vlastiti vrhunac njenim drugim izborom u svojstvu “nezavisne”. Uzgajana averzija prema onima koji su formirani u društvenim naukama – utemeljeni u pravnim i moralnim normama društvene prihvatljivosti; anatemisani su, društveno marginalizirani da bi antiintelektualci, lišeni bilo kakve sadržajne vrijednosti – danas i ovdje manifestirali PRAZNOSLAVLJE. – tako smo pisali 2016. godine, a poslije pobjede nezavisnih u Visokom.

Gradonačelnica se okružila takvima i sa njima je doživjela fijasko. Ta i takva politika nije pobjeđena – ona je poražena.
Trošenje poreskog novca, grantova kapitalnih ulaganja njezin je najveći politički domet.
Kultura je svela na fiktivna udruženja penzionisanih očeva, gradskih pomoćnika – jedne godine s dječijim pozorištem, a druge s hanumama koje imaju slikarskog afiniteta. A istovremeno su akdemski slikari izlagali na klupama ugostiteljskih objekata.

Uništila je političke partije i obesmislila zakonodavni organ Općinsko – Gradsko vijeće Visoko.

Upropastila je višemilionske investicije iz Turske i drugih islamskih zemalja. Zapadnoevropski protagonisti su je brzi skužili i na vrijeme pošli zaobilaziti. Tko se sjeća posljednje posjete bilo koga od zapdnoevropskih aktera u BiH.

Njena samovolja i samoljublje išli su tako daleko da je odbila svečano otvaranje Altindaga sa suprugama BiH i Turskog predsjednika.

Stručnim saradnicima i savjetnicima od znanja i integriteta prijetila je “odvrtanjem šije” ako u javnost iznesu podatke o projektu vodosnabdjevanja, ali je zato angažirale nove “stručnjake” koji će vješto pokrasti jedan, a formirati drugi javni servis podređen samo njoj i nikome više.

“Stažisti” su morali “špijunirati” uposlenike sa kojima su radili do te mjere da su morali mobilnim aparatima slikati šta imaju u laticama radnog stola.

Recimo da je SDA i nije volil, ispostaviće se s pravom – zašto su Visoko zaobilazili međunardoni predstavnici, politički akteri drugih provinijencija. Nekoliko NVO pokušaja s načelnicama iz BiH, a naročito od kada je ratne zločince proglasila gospodom za govornicom visočkog zakonodavnog tijela – ona je izgubila kompas u svom društvenom smislu.
Okružena dvoličnjacima, laskatorima, sitnošićarđijama koji su joj veličali sliku o samoj sebi i hranili joj bolesni ego – svijet stvarnosti bio je protiv nje.
Posljednje četiri godine visočke vlasti bile su najgore u historijatu ovog Grada. Bile su to godine koje su pojeli miševi – podrepaši koji u rektumu Prvog najbolje se osjećaju, a osim toga i dobro profitiraju.

Za nadati se da će javnosti biti dostupni nalazi “nezavisnih revizora” te da će nova vlast imati hrabrosti to napraviti prije nego izvrši primopredaju.

M.H. – magazinplus.eu