Zašto gripa ubija?ALARMANTO 

Antibiotici ne pomažu, virus se brzo prenosi

Zašto gripa ubija?

U Federaciji kod osam pacijenata potvrđen virus, a veći val oboljelih od bolesti sličnih gripi tek stiže

Autor: A. NUHANOVIĆ – avaz.ba

Virus gripe odnio je prvu žrtvu ove zime u Bosni i Hercegovini, riječ je o troipogodišnjoj djevojčici iz Zenice. Do sada je u Federaciji kod osam pacijenata potvrđen virus, a veći val oboljelih od bolesti sličnih gripi stiže.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJ) Federacije BiH, smrtni slučajevi u sezoni gripe su neminovni, ali je njihov broj teško utvrditi, jer se često umire od komplikacija.

Kako gripa može imati fatalan ishod, pojasnili su nam iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo.

 Ozbiljne komplikacije

– Virus se prenosi putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem. Simptomi se javljaju iznenada, uključuju pojavu groznice, kašalj, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, grlobolju. Većina se oporavi za sedam dana. No, gripa može dovesti do ozbiljnih komplikacija te do smrtnog slučaja, naročito kod osoba s povećanim rizikom. Riječ je o starijim osobama, djeci, pacijentima s hroničnim oboljenjima. Ozbiljne komplikacije uključuju upalu pluća, srčanog mišića – kažu epidemiolozi.

Oni upozoravaju da ljekaru treba otići kada temperatura traje duže od četiri-pet dana, ako postoji poremećaj disanja ili ako se javljaju vrtoglavica, povraćanje i proljev.

– Antibiotici nisu učinkoviti, jer je gripa virusna bolest – napominju ljekari i ističu da je vakcina jedina zaštita.

U BiH je od gripe vakcinisano samo dva posto stanovništva, što je zabrinjavajuće.

Epidemiološki nadzor nad gripom u našoj zemlji, pojašnjavaju iz Zavoda, započinje u oktobru i završava se u maju. U Federaciji BiH svake godine bude registrirano od 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Veća aktivnost virusa gripe uočava se u decembru, a najveći broj oboljelih bude zabilježen tokom januara i februara, kada je i najveći broj teških slučajeva gripe.

 Ispod praga

– Prema broju prijavljenih slučajeva u FBiH, gripa je još ispod epidemijskog praga. U uzorcima testiranim u Kliničkom mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dominira virus gripe tip A H3 (ptičija), a kod jednog pacijenta izoliran je i virus influence tip A H1 (svinjska gripa, op. a.). Veličina i težina epidemije gripe ne može se predvidjeti, ona se evaluira tek na kraju sezone – pojašnjavaju iz službe.

 Dr. Bašić: Čuvajte se  

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano prati, evidentira, analizira i preventivno djeluje po pitanju gripe (influence) i drugih oboljenja.

– U narednom periodu možemo očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i drugih viroza koje su joj, po simptomima, slične – naglašava dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta, koja poziva građane da se čuvaju od gripe.

U Republici Srpskoj za sada nije registriran nijedan slučaj potvrđenog virusa, a od bolesti sličnih gripi ljekaru se javilo 487 pacijenata, dok je u FBiH taj broj veći od 1.000

Dva smrtna slučaja u Srbiji

Poslije prvih smrtnih slučajeva koji su u BiH, Hrvatskoj i Austriji zabilježeni u prvim danima ove godine, i u Srbiji su prijavljena dva smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu s gripom, dok su simptomi slični gripi prethodnih dana registrirani kod više hiljada građana.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je službeno registrirano ukupno 8.468 oboljelih od bolesti sličnih gripi.