Zašto gradonačelnici i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod

Zašto gradonačelnici i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod

Amri Babić gradonačelnici Visokog i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod. Ona čini sve da bi narodu «zavijala mozgom» kako bi ih učinila svojim podanicima koji bi gledali u nju kao u neku vrstu izbaviteljice koja dijeli poklone, boji srca u ljubičasto i zbog koje se pušu ljubičasti baloni. 

Svjedoci smo mnogih nelogičnih i samo vladajućoj nezavisnoj strukturi, ličnim interesima povezanoj vlasti, jasnih i dokučivih poteza, kao što su: povećanje cijena vode ali i sramno niskih poticaja za poljoprivredu, visokih izdataka za koncerte i zabave ali i summnjivih kupovina opreme za JKP Visoko koje neodoljivo podsjećaju na nepotizam i korupciju, više od 100.000 KM kazni za neprovedbu projekta vodosnabdijevanja koje plaća narod cijenom vode koja je skuplja od struje i kupovine skupocjenih automobila za kabinet gradonačelnice, itd. 

Još jedan u nizu takvih poteza vlasti u Visokom je i nedavno objavljeni KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA REDOVNIM NADARENIM STUDENTIMA, SA PODRUČJA GRADA VISOKO U AKADEMSKOJ 2019/2020. GODINI. Nevedni Konkurs se okončan je prošle sedmice. 

Čitajući uslove Konkursa, Član 2., koji se odnosi na to koji studenti NEMAJU pravo na stipendiju, oči mi je zaparala rečenica:„studenti koji primaju stipendiju po bilo kom drugom osnovu.“!? 

Šta ova rečenica znači u praktičnom smislu?

Vlada Zeničko – dobojskog kantona izdvaja sredstava za stipendiranje SVIH studenata iz SVIH kategorija na području ZDK, a koji ispunjavaju formalno – pravne uvjete, tj. čije prijave su uredno i potpuno popunjene i dostavljene. Iz ovoga proizilazi da će Grad Visoko isključiti sve ove studente iz programa stupendiranja, jer su već ostvarili svoje pravo «na višem niovu». 

Postavlja se pitanje, zašto bilo kojeg a pogotovo nadarenog studenta ne podržati dodatno? Potpuno je besmisleno uskraćivati bilo kojem, a posebno nadarenom studentu pravo na dodatnu stipendiju. Potrebno je dodatno podržati svakog studenta, dati mu veći i jači motiv za daljnji rad i napredak, za građenje karijere i života u jedinoj nam domovini. 

Prema ovim informacijama, pitanje je da li će se iko prijaviti na ovaj Konkurs, a ako se i prijavi pod velikim znakom pitanja je KO će ostvariti pravo na ovu stipendiju!?

Ovdje se radi o klasičnoj negativnoj selekeciji. Ko je uspješan i nadaren nema pravo na stipendiju i napredovanje. Takve Grad Visoko kažnjava jer su već negdje ostvarili poticaj. To je diskriminacija na kvadrat! Prva diskriminacija – jer su uspješni. Druga diskriminacija – jer su sasvim vjerovatno dobili stipendiju iz budžeta ZDK, pa ih sada zbog toga kažnjava. 

Gradska vlast predvođena gradonačelnicom i nezivisnom kandidatkinjom dakle, po ko zna koji put dijeli Visoko i narod u njemu. Nakon što je podijelila selo i grad, podobne i nepodobne mjesne zajednice, ko treba a ko ne treba imati vodu, ceste bez rupa i čiste ulice, nakon što je podijelila porodice i zavadila narod, sada baca kost među mlade, među one koji trebaju Visoko izbaviti iz ovog jada u koji ga je dovela.

Zato, kao mlad čovjek, vjerujem da Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

MSc.mng. Almir Ljeskovica (SDA) – član izvršnog odbora AM SDA Visoko