ZanimljivostiZašto biste trebali redovno usisavati madrac i kako vam može pomoći soda...

Zašto biste trebali redovno usisavati madrac i kako vam može pomoći soda bikarbona

Dok mnogi svakodnevno usisavaju podove i namještaj u prostorijama svog doma, jedan predmet mnogi preskoče. Riječ je o madracu, koji je leglo prašine i alergena (pored grinja ), a koji se može i treba redovno čistiti.

Tokom vremena, madraci (kao i sve druge površine u domaćinstvu) akumuliraju ostatke i moraju se osvježiti. Za razliku od drugih površina ne možete vidjeti šta usisavate jer se stapa s površinom madraca ili je potpuno skriveno. Srećom, redovno usisavanje nakon što skinete zaštitnu navlaku pomoći će da se podigne veći dio ostataka i alergena na površini.

Ako neko u vašem domu pati od ozbiljnih alergija ili ako volite da jedete u spavaćoj sobi, bit će vam u interesu da usisavate madrac svake dvije sedmice.

Pored usisavanja, jedna od najboljih metoda čišćenja i osvježavanja madraca jeste da uparite usisavanje sa sodom bikarbonom.

Soda je odlična kada je u pitanju neutralizacija mirisa, kao i uklanjanje malih mrlja i pomaže pri isušivanju vlage koju svake noći zadržava od znoja.

Za početak, jednostavno istresite veliku količinu sode bikarbone na svoj madrac nakon što skinete posteljinu i štitnik za madrac. Ostavite da se upije i učini svoju magiju najmanje 30 minuta. Kada se čekanje završi, temeljno usisajte madrac kako biste uklonili prah, kao i sve ostatke. Možda ćete morati nekoliko puta preći usisivačem kako biste uklonili sav prah. Ne zaboravite da dobro iskoristite alat za teško dostupne dijelove osim ako ne želite riskirati da vam ostane soda bikarbona.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE