ZanimljivostiZašto bi tamna čokolada mogla biti najslađi način za smanjenje rizika od...

Zašto bi tamna čokolada mogla biti najslađi način za smanjenje rizika od dijabetesa

Šta ako vaše uživanje može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja? Prema istraživanju, uživanje u malo tamne čokolade može biti samo jedan od najukusnijih načina da smanjite rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U ovoj opsežnoj studiji koja je trajala više od 30 godina, istraživači su pratili zdravstvene i prehrambene navike 192.000 odraslih koji u početku nisu imali dijabetes. Učesnici su izvještavali o svojoj potrošnji čokolade, tjelesnoj težini i statusu dijabetesa tokom vremena.

Oni koji su konzumirali najmanje pet porcija tamne čokolade sedmično imali su 21 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji nisu uživali.

Još bolje, svaka dodatna porcija tamne čokolade sedmično bila je povezana s daljnjim smanjenjem rizika od dijabetesa za 3 posto.

Zašto crna čokolada?

Sve se svodi na sadržaj kakaa i bioaktivna jedinjenja. Tamna čokolada, koja obično sadrži 50-80 posto kakaa, prepuna je korisnih flavonoida kao što su flavan-3-oli i epikatehin. Smatra se da ova jedinjenja:

  • Poboljšati osjetljivost na inzulin
  • Štiti beta stanice pankreasa od oksidativnog oštećenja
  • Smanjite upalu povezanu s metaboličkim poremećajima
  • Poboljšava funkciju krvnih sudova i metabolizam glukoze

Mliječna čokolada, s druge strane, sadrži više šećera i manje kakaa (oko 35 posto), razrjeđujući sve potencijalne zdravstvene prednosti, a istovremeno doprinosi debljanju.

Da biste iskoristili prednosti istaknute ovim istraživanjem, odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Ovo osigurava da dobijete bogatiju koncentraciju tih moćnih antioksidansa bez viška šećera.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE