Zaposleniku VGT osiguranja tri godine zatvora zbog malverzacija prilikom registracije vozila

Četrdesettrogodišnji Igor Nišandžić iz Srebrenika u prvostepenom sudskom postupku osuđen je na tri godine zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, odnosno malverzacija prilikom registracije teretnih vozila.

Kantonalni sud u Tuzli Nišandžiću je izrekao nepravomoćnu presudu na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po kojoj se tereti da je za sedam godina, od oktobra 2010. do septembra 2017., kao odgovorna osoba i referent za osiguranje u VGT osiguranju Visoko, postupao suprotno zakonu i podzakonskim aktima u osiguranju i interesima službe.

Zloupotrebom položaja i ovlaštenja sebi je pribavio veću imovinsku korist, različitim osobama pribavio korist u vidu omogućavanja osiguranja teretnih vozila te oštetio osiguranje u kojem radi i različite javne institucije i fondove za iznos veći od 74.000 KM.

U optužnici se navodi da je Nišandžić većem broju osoba omogućio registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja o obavljanju registrovane djelatnosti prevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Gradu Tuzla i što je jedan od uslova za registraciju teretnih vozila, iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala. Tako je ovim osobama omogućio registraciju teretnih vozila, a da nisu imali registrovanu djelatnost za prevoz tereta.

Također, optužen je i da je u proceduri registracije većeg broja vozila izradio i priložio više stotina krivotvorenih uplatnica različitih banaka i pošte, iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika, nikada nije uplaćen u Trezor BiH, budžete FBiH i Tuzlanskog kantona, kao i na račune javnih fondova, javnih institucija i osiguranja u kojem radi, a na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila.

Optužnicom se tereti i da je u više slučajeva različitim osobama pribavio korist tako što je sačinjavao i uz zahtjeve za registraciju prilagao polise o obaveznom osiguranju u koje je unosio lažne podatke o visini premije osiguranja.

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.