NaslovnicaPreporukaFilmZapočelo snim...

Započelo snimanje dokumentarno-igranog filma ‘Kralj Tvrtko’

Opširnim intervjuima s povjesničarima Elmedinom Duranović i Dženanom Dautovićem, u Sarajevu je započelo snimanje ambicioznog dokumentarno-igranog filma “Kralj Tvrtko”.

Film je zamišljen kao audiovizualni dokument o najvažnijem vladaru srednjeg vijeka na prostorima današnje Bosne i Hercegovine. Zbog svoje veličine i važnosti, kralj Tvrtko I. Kotromanić često je bio predmetom različitih povijesnih, a posebno pseudopovijesnih tumačenja.

Jedan od razloga za manipulacije ovim povijesnim vladarom Bosne jesu i vrlo oskudni povijesni izvori koji se bave ovim razdobljem. A ionako rijetki i šturi pouzdani izvori se u pravilu nalaze izvan BiH, priopćili su iz Udruga građana “Klepsidra” iz Kreševa, koja je nositelj obog projekta.

Kako bi popunili “rupe” u znanju, a posebno kako bismo na znanstven i stručno kredibilan način približili kralja Tvrtka domaćoj i stranoj publici, započet je projekt dokumentarno-igranog filma radnog naziva “Kralj Tvrtko”.

Kralja Tvrtka glumit će mostarski glumac Miro Barnjak. Film je rezultat suradnje scenariste Mile Jukića iz Kreševa i producenta Tvrtka Milovića iz Kiseljaka. Režiser je Zoran Kubura, a direktor tona i slike Bojan Hadžiabdić iz Sarajeva.

Projekat je financijski podržala Fondacija za kinematografiju FBiH u svom natječaju za 2022. godinu, dok će u stvaranju filma sudjelovati nekoliko fizičkih lica, institucija i poduzeća.

Igrane rekonstrukcije će se snimati početkom 2023. godine dok se premijera filma može očekivati na nekom od domaćih festivala, navodi se u priopćenju.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.