Započelo proširenja gradskog vodovoda (Video – Foto)

Radovi na realizaciji historijski važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, proširenja gradskog vodovoda, započeli su danas, u 10 sati u visočkom naselju Prijeko (MZ Centar).

 

FOTO galerija FB – Magazinplus

 

Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike općine Visoko, te kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za početak realizacije ovog izuzetno važnog projekta, odnosno rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za još 12 000 stanovnika općine Visoko.

„Danas vam se obraćam kao čovjek, vaš sugrađanin i kao političar. Bila sam u Općinskom vijeću kao vijećnik od 2004. godine i to u dva mandata. Dobro mi je poznato koliko smo razgovora i energije potrošili na priču o vodosnabdjevanju.

Nažalost, uvijek smo se vrtili u krug i nikad nismo hrabrosti da krenemo u konkretnu realizaciju nekih aktivnosti. Početkom 2013. godine, jedan od prvih ozbiljnijih izazova u mom mandatu je bio ovaj problem. Napravila sam jedan širi sastanak sa svim ljudima koji su kompetentni za ovu oblast.

Spominjao se jedan davni projekat iz osamdeset i neke godine, zatim dokumentacija koja je još uvijek u KTK i još neki projekti, ali kada smo sjeli za sto, vidjeli smo da zapravo nemamo ništa i da nismo zacrtali pravu strategiju kako da problemu priđemo, a kamoli da ga riješimo.

Onda smo uz pomoć ljudi koji su tada zaista bili uz mene, koje ne želim ponaosob da izdvajam jer ću nekog zaboraviti, odlučili da idemo u realizaciju ovog projekta.

Počeli smo sa vodoistražnim radovima, obavili smo puno razgovora sa ljudima na terenu, sa ljudima iz struke, dakle sa svima koji su bilo kada učestvovali u pokušaju pronalaska rješenja za ovaj problem, tražeći odgovarajuću strategiju koju ćemo napraviti.

Uvidjeli smo jednu poraznu činjenicu. Na gradskom vodovodu, odnosno gradskom sistemu je negdje oko 15.000 korisnika u užem gradskom jezgru, što znači da je ostatak od oko 25.000 građana van sistema.

Imamo preko 200 lokalnih vodovoda kojima upravljaju vodovodni odbori, dvije trećine tih vodovoda je nelegalno bez ikakve dokumentacije, niko ne provjerava ispravnost te vode, nažalost jedno totalno nesređeno stanje.

Kada smo krenuli razgovarati sa ljudima, doživljavali smo otpore i nepovjerenje. Dugo mi je trebalo da steknem povjerenje građana, koji su, na osnovu dotadašnjih iskustava, izražavali skepsu prema cijelom projektu.

Jako je bilo teško raditi u ambijentu kada nemate pravi kompas, kada se struka razilazi u rješenju problema i još kada nemate povjerenje građana. Uz sve navedeno, imate i političke oponente koji žele da se ništa ne uradi, tako da su četiri godine koje su iza nas protekle u velikoj borbi, koja traje još uvijek.

Svjedoci ste šta nam se desilo prošlog mjeseca na sjednici Federalnog Parlamenta. Još uvijek imamo ljude koji kažu da na „Vrutku“ nema vode i ako uzmemo tu vodu i damo je selima da će grad ostati bez vode.

Mi vodu nećemo uzimati samo sa Vrutka, nego ćemo koristiti sve potencijalne izvore koji sad neiskorišteni stoje ili teku a nisu uključeni u sistem.

Naše strateško opredjeljenje je lokalne vodovode objediniti u jedinstven sistem. Priče da na „Vrutku“ nema vode su demagoške i to je podmetanje klipa u točak koji se nezaustavljivo kreće. Pozivam sve oponente ovog projekta da se napokon smire, spuste lopticu i sarađuju  u realizaciji ovog projekta.

Ako odlučimo da idemo u realizaciju nekog projekta, onda svi moramo biti ZA. To je moja poruka svim oponentima ovog projekta i svima koji ne žele da zajednički dijelimo vodu koju imamo i koja je Božji dar svima nama.

Danas imamo veoma svečani čin, počinjemo sa radovima, a pred nama je nova teška utakmica. Puno je problema još ispred nas i ja pozivam sve da budu konstruktivni dio rješenja i da pomognu u Mjesnim zajednicama i ondje gdje se budemo kretali sa realizacijom ovog projekta, da se radovi uspješno dovedu do kraja i da nemamo nikakvih opstrukcija.

Sigurna sam da ćemo planiranom dinamikom, koja je 36 mjeseci, sve uspjeti uraditi na vrijeme. Plan je da primarni vodovod do prvog naselja, a to su Čekrekčije, riješimo za dva mjeseca, a nakon toga sekundarni vodovod planiramo riješiti negdje oko nove godine, kad će korisnici u Čekrekčijama na svojim slavinama imati gradsku vodu.

To će biti voda iz sistema kojim upravlja JKP „Visoko“ i to će biti voda koja je higijenski, epidemiološki, bakteriološki kontrolisana i sigurna i to će biti uredno i redovno snabdijevanje tih domaćinstava.

Stvorili smo sve tehničke pretpostavke da ovaj cilj realizujemo, stvorili smo i materijalne pretpostavke i obezbjedili potrebna finansijska sredstva.

Ovo što se desilo u Federalnom Parlamentu je samo jedna ružna epizoda, koja će biti riješena na prvoj narednoj sjednici u mjesecu septembru i mi ćemo imati efektivnost kredita i sve zakonske prepreke su otklonjene.

Imamo sve zakonske preduvjete da krenemo sa radovima i zakonske obaveze da radove otpočnemo. Oponentima poručujem da im je bolje da budu dio rješenja, nego da budu dio nekih novih problema.

Ovo je svečani trenutak i zahvalna sam vam svima što ste došli i dali podršku, zahvalna sam svima koji su u ovom projektu bili uz mene i davali mi snage da istrajem. Također, izražavam nadu da ćemo zajedno u predviđenom roku projekat dovesti do kraja i biti spremni za realizaciju druge, treće i četvrte faze.

U drugoj i trećoj fazi mi ćemo raditi revitalizaciju izvoriša „Vrutak“, revitalizaciju našeg glavnog izvorišta „Pertac“, a u posljednjoj fazi idemo prema Moštru i snabdijevamo četiri Mjesne zajednice koje su trenutno bez vodosnabdijevanja.

Projekat je veoma širok i značajan i on će generirati nove projekte. Omogućit će nova grant sredstva i nove investicije i sigurno je da će općina Visoko u naredinh nekoliko godina postati jedno veliko gradilište na kojem će se realizovati još mnogo infrastrukturnih projekata, koji će građanima ove općine omogućiti dostojanstveniji život.

Mi sa ovakvim projektima pokušavamo privući nove investitore i zadržati postojeće, te na taj način osigurati nova radna mjesta.

Želim da vam čestitam današnji datum, 14. avgust, koji će ostati krupnim slovima zapisan kod svih građana općine Visoko.“- poručila je Načelnica mr. sci. Amra Babić.

Direktor JKP „Visoko“ mr. ecc. Hasan Prelić je čestitao početak radova uz poruku da će JKP „Visoko“ i odabrane firme za realizaciju radova učiniti sve da što prije okončaju prvu fazu i započnu sa narednom.

Ovaj veliki projekt za općinu Visoko treba tokom narednih godina osigurati formiranje jedinstvenog sistema snabdijevanja pitkom vodom za svih 40 000 stanovnika.

Tim koji se uhvatio u koštac sa ovim višedecenijskim problemom riješit će jedno od najvažnijih pitanja velikog broja stanovnika Visokog, zadovoljavanje osnovne životne potrebe, te istovremeno stvoriti preduslove za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj Visokog.

 

Press Općine Visoko