Lokalne TemeZapočela nova volonterska sezona

Započela nova volonterska sezona

U Visokom je u organizaciji Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ započela nova volonterska sezona. Trajanje je od 3. juna do 18. oktobra 2024. godine. U proteklih 15 godina na bosanskim piramidama je volontiralo ukupno 3.750 volontera iz 64 zemlje sa 6 kontinenata i po tome je ovaj projekat postao najaktivnija arheološka lokacija na svijetu.

Većinu aktivnosti volonteri će ove godine provesti u prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne. Posebna uzbuđenja će donijeti volontiranje u novootkrivenim tunelima ‘Ravne 6’.

Prethodno će, kao i svake godine, volonteri raditi na čišćenju postojećih arheoloških sondi na piramidama i tumulusu, da se upoznaju sa različitim lokacijama na kojima je Fondacija radila od 2006. godine.

Prvu sedmicu volonteri su proveli čisteći staru arheološku sondu broj 6 koja se nalazi u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca, van zaštićene zone Starog grada Visoki.

Betonski blokovi bili su prekriveni zemljom, glinom i rastinjem koji su proteklih godina padali na ovu sondu. Nakon prvih pet dana, najstariji i najkvalitetniji beton ponovo je ugledao svjetlo dana. Ova se sonda nalazi na sjajnoj poziciji odakle se pruža prelijep pogled na grad Visoko.

U narednim sedmicama, volonteri će čistiti ostale arheološke sonde koje se nalaze na Bosanskoj piramidi Mjeseca i tumulusu u Vratnici, a nakon toga prelaze u tunele ‘Ravne 3’ i ‘Ravne 6’. Tamo će pod rukovodstvom arheologa Fondacije raditi na otkrivanju tunela u koje ljudska noga nije kročila hiljade godina.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE