ZanimljivostiReceptiZapečene parmezan tikvice

Zapečene parmezan tikvice

Sastojci:

  • 3 tikvice srednje veličine

Marinada:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 mlada kapulica
  • 1 režanj češnjaka
  • 2/3 kašike soli
  • 1/2 kašike crnog mljevenog papra
  • 1/3 kašike sušenog timijana / majčine dušice
  • 1/2 kašike sušenog origana
  • 1/2 kašikice sušenog bosiljka
  • 1 kašika krušnih mrvica

Preljev:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 ml vrhnja za kuhanje

Još:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika krušnih mrvica
  • 1/2 kesice (20g) ribanog parmezana za posipanje

Priprema:

Mladu kapulicu narezati na tanke kolutiće.
Češnjak usitniti pa glatkom stranom noža zgnječiti u pastu.
U zdjeli izmiješati sve sastojke za marinadu, pa dodati tikvice rezane na tanke kolutiće. Miješati da se tikvice dobro oblože marinadom.

Keramičku ili vatrostalnu posudu (kod mene je 30×18 cm) lagano namazati maslinovim uljem i ravnomjerno posuti 1 žlicom krušnih mrvica.
Kolutiće tikvica slagati u nizu pod kutom, svaki sljedeći kolutić da pokrije 2/3 prethodnog. Kod mene su ispala 3 reda.
Posuti sa malo ribanog parmezana.

Jaja razmutiti vilicom, dodati malo soli i vrhnje za kuhanje. Ravnomjerno preliti po tikvicama.
Po vrhu posuti preostalim ribanim parmezanom.
Peći na 180”C 45-50 minuta, ili dok po vrhu ne dobiju laganu žućkastu boju.
Recept je kombinacija ovog, ovog i ovog recepta i mojih dodataka.

Napomena:

U preljev se može dodati malo izmrvljenog feta sira. U tom slučaju preljev ne soliti, a smanjiti i sol u marinadi, jer je feta sir dosta slan.

Ako želite hrskavije tikvice, onda pravite bez preljeva. U tom slučaju ih pecite pod folijom, a zadnjih 5-10 minuta skinite foliju da dobiju hrskavu koricu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE