SvijetAmerikaŽalbeni oblasni sud razmatra da li da vrati nalog protv Trumpa

Žalbeni oblasni sud razmatra da li da vrati nalog protv Trumpa

Američki savezni žalbeni sud u ponedjeljak saslušava argumente o tome da li da vrati nalog protiv Donalda Trumpa, u postupku koji ga tereti za zavjeru za poništavanje rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Tužioci iz tima specijalnog zastupnika Jacka Smitha pozvat će tročlano vijeće žalbenog suda u Washingtonu da vrati na snagu nalog kojim se bivšem predsjedniku zabranjuje davanje zapaljivih izjava o advokatima u postupku o potencijalnim svjedocima.

Tužioci tvrde da su ta ograničenja neophodna kako bi spriječili Trumpa  da potkopa povjerenje u sudski sistem i zastraši ljude koji bi mogli biti pozvani da svjedoče protiv njega. Zastupnici odbrane nazvali su nalog neustavnim kršenjem Trumpovog prava na slobodu govora i kažu da tužioci nisu predstavili nikakve dokaze koji bi podržali tezu da su njegove riječi nanijele štetu ili da se se bilo ko osjećao ugroženim.

Nalog je jedno od više spornih pitanja o kojima se raspravlja uoči značajnog suđenja u martu 2024. Zastupnici odbrane također pokušavaju odbaciti slučaj tvrdeći da je Trump, kao bivši predsjednik, imun od krivičnog progona i zaštićen je Prvim amandmanom od optužbe. Ishod današnjeg ročišta neće utjecati na te ustavne tvrdnje, ali će odrediti parametre o tome šta Trump kao optuženi i vodeći predsjednički kandidat može, i šta ne može reći prije suđenja.

Nalog je imao vrtoglavu putanju kroz sudove otkako ga je američka oblasna sutkinja Tanya Chutkan izrekla prošlog mjeseca kao odgovor na zahtjev tužilaca, koji su, između ostalih komentara, naveli Trumpovo višestruko omalovažavanje Smitha kao “poremećenog”.

Američki žalbeni sud oblasti Columbia kasnije ga je ukinuo nakon što je razmatrao Trampovu žalbu.

Ne očekuje se da će vijeće odmah donijeti odluku u ponedjeljak. Ako sudije donesu odluku protiv Trampa, on će imati mogućnost da zatraži od kompletnog suda da se pozabavi tim pitanjem. Njegovi advokati također su signalizirali da će tražiti od Vrhovnog suda da se uključi.

Optužnica od četiri tačke u Washingtonu jedan je od četiri krivična slučaja s kojima se Trump suočava dok nastoji da se vrati u Bijelu kuću 2024.

On je optužen na Floridi, također od Smithovog tima, za ilegalno gomilanje desetaka povjerljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago. Također je optužen na državnom sudu u New Yorku u vezi s tajnim isplatama novca porno glumici koja je navela vanbračnu vezu s njim, a u Džordžiji za planiranje podmetanja predsjedničkih izbora 2020. u toj državi, prenosi AP.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE