NaslovnicaBiHZakon o raspo...

Zakon o raspodjeli javnih prihoda prošao – i podijelio zastupnike

Cijeli dan je zasjedao Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Obiman je bio dnevni red. Odobren je Nacrt budžeta za 2022. godinu. Na sjednici su usvojene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. I dok predlagači tvrde da je na ovaj način ispravlja dugogodišnja nepravda, oni koji su glasali protiv kažu da je riječ o populizmu.

Za izmjene su glasala 62 zastupnika, osam ih je bilo protiv i pet suzdržanih. Ovo je prvi korak nakon 15 godina da je došlo do ozbiljnije korekcije Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kaže SDA-ov zastupnik Salko Zildžić, jedan od predlagača: “Mi smo vagali da našim prijedlogom ne naštetimo budžetu KS-a. Iako će imati smanjen priliv od indirektnih poreza, imajući u vidu povećanje koje će se dijeliti i druge prihode kantona koji su u porastu u naredne tri godine neće doći do kumulativnog smanjenja budžeta KS-a, tako da neće biti potrebe da se prepadaju sindikati da se umanjuju stečena prava. Drugi kantoni će imati malo više slobode i malo više mogućnosti da ista prava probaju emitirati svojim građanima”.

Dakle, ovim izmjenama sadašnji koeficijent za raspodjelu Kantonu Sarajevu od 1,9658 (ponder 2) bit će umanjen na 1,5.

“Oholost ljudi u Sarajevu, pogotovo Vlade, i stalne naznake da Kanton Sarajevo ima prerogative države – mene nervira”, kazao je DF-ov Dževad Adžem i nastavio: “Nervira me zbog nepravdenog odnosa prema glavnim kantonima kada je u pitanju razvoj Federacije, a to su TK, ZDK i BPK, koji u ukupnoj robnoj razmjeni, kad je u pitanju industrijska proizvodnja, učestvuju sa preko 50 posto”.

I dok predlagači navode da se na ovaj način ispravlja dugogodišnja nepravda, drugi kažu da je riječ o populističkim potezima.

“Smatram da je ovo čisti populizam, otimanje novca od KS-a, da taj novac neće znati iskoristiti jer ga nisu znali iskoristiti ni kada su povećani budžeti tih kantona za 150 miliona – oni tim povećanjem od 150 miliona u TK-u nisu iskoristili za porodiljske naknade ili dječiji doplatak, a tih 150 miliona u odnosu na 2021. godinu, iskoristili su da povećaju sebi plaće i druge budžetske troškove”, navodi SDP-ov zastupnik Irfan Čengić.

Inače, Zastupnički dom odobrio je Nacrt budžeta za ovu godinu. Predložila ga je Vlada, i to u iznosu oko 5,5 milijardi maraka. Vlada je predlagala da bude razmatran po hitnom postupku, ali je većina zastupnika to odbila.

“Prije svega velik je broj amandana na budžet, ali i parlamentarna većina u kojoj je SDA tražila je da se budžet rasporedi – tražila je da se više sredstava planira za povratak, poljoprivredu, pronatalitetnu politiku”, istakao je predsjedavajući Zastupničkog doma Mirsad Zaimović (SDA).

Zastupnički dom odobrio je večeras na vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca ove godine.

Ovu odluku je prethodno danas, na hitnoj telefonskoj sjednici, utvrdila Federalna vlada.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog finansiranja FBiH, do donošenja Budžeta FBiH za 2022., za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja Budžeta u periodu januar – septembar 2021.

Prema obrazloženju, zakonska obaveza za donošenje Odluke o privremenom finansiranju propisana je u članu 35. Zakona o budžetima u FBiH.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.