NaslovnicaBiHZakon o nepok...

Zakon o nepokretnoj imovini će ostati jedan od glavnih političkih sukoba

Nakon odluke Ustavnog suda BiH da poništi zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Republika Srpska, entitetske vlasti su najavile da će usvojiti novi zakon koji reguliše ovu oblast. Kažu, na ovaj način je narušeno dejtonsko uređenje, kao i sam Ustav BiH. Ima li pobjednika i poraženih u ovom višegodišnjem sporu koji će, kako stvari stoje, ostati jedan od glavnih političkih sukoba?

Koplja se lome već skoro dvije decenije. Vijeće za implementaciju mira je još 2004. godine tražilo da se nađe trajno rješenje za pitanje državne imovine. 18 godina kasnije nema pomaka od početne pozicije, a posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se stavlja van snage zakon o državnoj imovini koji je donijela Republika Srpska, očekivano je donijela i nove burne reakcije.

“Nikakva BiH nema ništa sa imovinom. I to neće ni proći. I to je zadnja tačka na kojoj će se voditi pitanje da li će Bosna I Hercegovina ostati ili neće ostati. Dakle, to je pitanje koje su dodirnuli vjerujući da će napraviti ambijent da olako to prođe”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Najavljuje Dodik da će Republika Srpska ponovo usvojiti novi zakon koji regulište ovu oblast i da će ga i dalje usvajati svaki put kad bude osporen u Ustavnom sudu. Potvrda stiže i iz Vlade: “Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostaće imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Republike Srpske da bude vlasnik svoje imovine”.

Pomenuti zakon je, podsjećamo, prethodno, do odluke Ustavnog suda, suspendovao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Prema riječima pojedinih poslanika, donošenje takvog zakona u entitetskoj skupštini izlazi iz ustavnog okvira djelovanja.

“Narodna skupština nema mandate ni nadležnost da raspravlja o tom pitanju. A ukoliko bi to pitanje ponovo bilo aktuelizovano, to više nije ni pravna stvar ni politička, već samo odraz politikantstva i pokušaj da se pravi problem gdje ga nema”, tvrdi Senad Bratić, poslanik u NSRS-u.

Prema riječima političkih analitičara, Ustavni sud je preuzeo proaktivnu politiku gdje će sve buduće odluke po ovom pitanju donositi na isti način.

“Ovdje je jedan sudar institucija u kome nema pobjednika. Ustavni sud će tražiti, odnosno tražio je da se donese zakon o poljoprivrednom zemljištu BiH, a to neće biti moguće bez političara, odnosno bez saglasnosti RS-a. Mi smo ovdje u jednoj pat poziciji”, ističe politikolog Stefan Blagić.

Dodaje Blagić da je konstantno podsticanje pitanja državne imovine etabliranje jedne politike, kao i da postoji mogućnost da se ova tema stavi na pregovarački sto, zajedno sa još nekim gorućim pitanjima kada je riječ o funkcionisanju BiH.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.