ZDKZahvaljujući inicijativi Senaida Begića trudnice sklone trombofiliji dobile besplatan lijek u ZDK

Zahvaljujući inicijativi Senaida Begića trudnice sklone trombofiliji dobile besplatan lijek u ZDK

Trudnice sklone trombofiliji, odnosno pojačanom zgrušavanju (koagulaciji) krvi, često dio ili čitavu trudnoću provedu na ovoj terapiji, a injekcije se u nekim dijelovima BiH (recimo, Kanton Sarajevo, dok Fond zdravstvenog osiguranja RS u potpunosti refundira sredstva za nabavljanje lijeka) nalaze na esencijalnoj listi i trudnice ih ne plaćaju, a što nije slučaj sa ZDK.

Stoga su nedavno pokrenule inicijativu da se ove injekcije, čija je prosječna cijena 9,4 marke po komadu (s tim da neke trudnice dnevno moraju koristiti i dvije doze), uvrste na esencijalnu A listu, odnosno da nadležni pronađu rješenje kako da taj spasonosni lijek bude besplatan za sve one trudnice kojima je neophodna kako bi iznijele trudnoću.

“Ovo je pobjeda za mala bića. Idemo dalje”, poručila je Lana Jonjić, koja je, na prijedlog grupe građana, pokrenula inicijativu da se ovaj lijek uvrsti na esencijalnu listu u ZDK.
Na sjednici kantonalne Skupštine je jednoglasnom odlukom, a na inicijativu Senaida Begića iz opozicione SDP (što je, na neki način, ravno čudu, jer se u BiH rijetko kad usvoji nešto što nije poteklo iz redova vladajućih), izglasano da se u narednoj godini obezbjedi novac koji će biti preusmjeren na ovu stavku.

“Desilo se to da je na dnevnom redu bio finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, na čijem sam čelu i ja bio u jednom mandatu, od 2012-2016. godine, i tu smo pokušali naći prostora za to rješenje. S obzirom da se u budžetu svake godine uplanira 700.000 maraka za lijekove po posebnom odobrenju, koji, dakle, nisu na esencijalnoj listi, ali za njima postoji osnovana potreba, upravo smo pod tom stavkom usvojili odluku da naredne godine Zavod snosi troškove, u određenom iznosu, za heparinski lijek koji tokom trudnoće koriste trudnice”, pojašnjava Begić.

Ostaje da početkom naredne godine bude obavljena administrativna procedura, odnosno usaglašen način na koji će se ova odluka provoditi. Pretpostavka je da će trudnice, na preporuku svog ginekologa, nabavljati lijek, a potom će im u Zavodu, uz priložen račun biti refundirani troškovi nabavke heparinskog lijeka, za koju trudnice tokom nekoliko mjeseci upotrebe nerijetko izdvoje hiljade maraka.

Da, sad predstoji borba da ova odluka ne bude samo jednogodišnje rješenje, nakon kojeg će trudnice u ZDK iznova biti u agoniji i tražiti načine kako da dođu do prijeko potrebnog lijeka za sebe i svoje bebe, već da Federalno ministarstvo zdravstva heparinski lijek uvrsti na esencijalnu A listu. Ovaj lijek, kako su nam ranije kazali iz Zavoda, nije na esencijalnoj listi zbog toga što državni novac koji se preliva u ZDK za potrebe zdravstvenog osiguranja jednostavno nije dostatan za sve liste lijekova i potrebe svih osiguranika. Neke pozitivne promjene su ipak na vidiku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE