NaslovnicaBiHZagađenje zra...

Zagađenje zraka u Visokom dostiglo maksimum u FBiH: Prvi smo po aerozagađenju, dišemo nezdrav vazduh

Zagađenje zraka u Visokom, problem koji je prisutan skoro deceniju u Visokom, večeras je dostiglo maksimum i na najvišem je nivou u mjesecu oktobru 2022. godine.

Stručnjaci smatraju da su glavni izvori zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi Visoko je iz godine u godinu tokom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u većem bh. entitetu.

Prema mjernoj stanici Udruženja ‘Eko Akcija’, u Visokom je zrak u 23 sata nezdrav s indeksom kvaliteta zraka 190, te kao takav je najviši u FBiH, a koncentracija čestičnih materija u zraku PM10 iznosi 138.

U takvoj situacija s kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće skupine trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Kvalitet zraka je i u prethodnih sedam dana bio nezdrav.

I u mnogim drugim gradovima FBiH zrak je nezdrav za stanovništvo.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

 

Naim K. / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.