NaslovnicaZDKZadovoljavaju...

Zadovoljavajuće doze krvi u Kantonalnoj bolnici Zenica

Iako se usljed hitne potrebe za dozama krvi, povuku sve rezerve iz Transfuzijskog centra, zbog saobraćajnih nesreća ili nekog drugog vida potrebe za ovom zdravstvenom uslugom, ovaj Odjel Kantonalne bolnice Zenica posjeduje zadovoljavajuće zalihe krvi.

“Trenutne zalihe su zadovoljavajuće, obično je to ljetni period kako smo naveli, problem sa opskrbom, saobraćajne nesreće su česte, no ove godine imamo zadovoljavajuću situaciju sa zalihama krvi”, istakla je dr. Sanja Nikić, načelnica Transfuzijskog centra KB Zenica.

Ljudska krv podijeljena je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera ili antigena na površini crvenih krvnih stanica. Zalihe određenih krvnih grupa znaju varirati shodno potrebi, no isto tako, vrlo brzo se poprave.

“Nekad vam se desi da se desi nakakva vanredna situacija i da preko noći padnu zalihe krvnih grupa, ali trudimo se da imamo uvijek određenu količinu krvi svake krvne grupe kako bi hitne zahtjeve mogli rješavati, a ono što možemo odgoditi, da se odgodi dok se zalihe ne poprave”, ističe dr. Nikić.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.