NaslovnicaLokalne TemeZabrinuto pit...

Zabrinuto pitamo, zašto nije dostojanstveno proslavljena pobjeda Erdogana u Visokom?

Zvanično Visoko se od 2012. do danas propisno isprovaljivalo po pitanju uvlakačkog i podaničkog odnosa spram Turske. Ponižavajući mazohistički odnos je bio čak i gori od onog koji svakodnevno gledamo iz zaparnog Mostara spram Zagreba i iz Banja Luke spram Beograda. U jednom trenutku se više nije znalo ni za koga su i kome se više uvlače da li Erdoganu ili Gulenu. U toj histeriji rektalnog alpinizma i podaništva spram nekadašnjeg okupatora pomiješalo im se i Hizmet i AK Partija i Ataturk …

Za vrijeme prošlih izbora u Turskoj visočko ulizivačko ludilo je kulminiralo. Javna podrša Erdoganu iz Gradskog kina u prisustvu predsjednika naše države i njegove supruge, preko FB statusa “Dovila sam za Erdogana” pa sve do posebnih spravljanja slatkog programa i objavljivanja slika u čast pobjede čovjeku kojem je prvi predsjednik naše zemlje “ostavio Bosnu u amanet”. Vrhunac ludila je bio odlazak skupine ideologijom zatrovanih naivaca iz Visokog u Tursku kako bi proslavili pobjedu Erdogana. Istog onog Erdogana koji je vozio smećarski kamion doniran Visokom i koji je navodno obećao, a evo danas se pokazalo i slagao da će za godinu dana riješiti kompletno pitanje vodosnabdijevanja u Visokom. S tim da je sasvim izvjesno da su visočki manipulatori političkih tokova slagali prvo sebi pa narodu da je to Erdogan bilo kad to i obećao, jer da jeste vjerovatno bi se udostojio nekada i da dođe u Visoko makar i na proputovanju za Sarajevo. Uostalom, ozbiljan je to čovjek kojeg su samo zloupotrijebili i ukaljali mu ugled lokalni smutljivci pozivajući se na njega i lažući u njegove ime, a u isto vrijeme igrajući na dvije stolice jasno podržavajući i Gulenovu opciju u javnim institucijama u Visokom.

Međutim, nakon svega razočaravajuće je protekla pobjeda Erdogana na izborima u nedjelju iz perspektive prosječnog zavedenog lokalnog turkofila. AK Partija je osvojila 316 zastupničkih mandata (95% prebrojanih glasova). Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija. Erdogan je razvalio dakle na izborima, a najveću mrlju na njegovu veličanstvenu pobjedu bacio je nedostatak koincidiranja za slavlje sa turskim narodom. Zakazali smo ovaj put, razočarali smo i to će vjerovatno biti razlog što nikad više nećemo imati “Oktobarski Ekonomski Forum”, nećemo dobiti vodu za cijelu općinu, nijedan kamion smećar više nikad neće doći u Visoko i kružiti gradom uz zvuke sirene, a i što smo dobili kulturnih centara dobili smo.

Za razliku od Visokog ovaj puta je Sarajevo “osvjetlalo” obraz BiH po pitanju podaničkog mentaliteta i potvrđivanja statusa pašaluka umjesto države pa nam ostaje da se nadamo da Tayo nije ljut na nas.

(Foto: M. Živojević)

https://www.youtube.com/watch?v=ipXyLc_KX_M

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.