NaslovnicaZDKPrivredaZa subvencije...

Za subvencije privredi i poduzetništvu Vlada ZDK odobrila 686.000KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set odluka o odobravanju sredstava na ime subvencija privredi u ukupnom iznosu od 686.000 KM.

Pojedinačno najveći iznos, 473.000 KM, namijenjen je programu podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranju u opremu, obuke radne snage, promocije i sajmova, standarda i kontrole kvalitete i patente za ovu godinu. Navedeni iznos je odobren za 21 preduzeće koje je ispunilo kriterije iz javnog poziva Ministarstva za privredu ZDK, a njime će seinicirati realizacija planiranih projekata u iznosu od 1,81 miliona KM te omogućiti otvaranje 43 nova radna mjesta.

Za podršku investicijama kod obrta iz područja prerađivačke djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata prihvaćena su 32 uredna zahtjeva i odobrena sredstva od 178.000 KM.

Šest projekata privrednih komora i udruženja i područja privrede refundirat će se sa 26.900 KM, donesena je i odluka o refundiranu troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata za jednog aplikanta sa odobrenim iznosom od 4.500 KM, a odobreno je i 3.500 KM po zahtjevu jednog subjekta za subvencioniranje povećanja iskorištavanja kapaciteta u ugostiteljskim objektima u seoskim domaćinstvima.

“Budžetom ZDK za 2018. godinu za subvencije preduzećima i poduzetnicima predviđen je iznos od 1,6 miliona KM. Vlada je odlučna da nastavi osnaživati rast realnog sektora, kako bi privreda Zeničko-dobojskog kantona ostala kičma privrede i vodeći izvoznik u BiH“, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Podsjećamo, Vlada je nedavno odobrila 829.000 KM za podršku organizaciji i izgradnji poslovnih zona u prijavljenih devet općina Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.