NaslovnicaZanimljivostiZa posjete Mo...

Za posjete Mont Blancu morat će se plaćati depozit od 15.000 eura

Jean-Marc Peillex, gradonačelnik francuskog grada Saint-Gervais, je saopćio da će svi oni koji žele posjetiti planinu Mont Blanc morati uplatiti depozit od 15.000 eura kojima će biti pokriveni troškovi eventualnog spašavanja i sahrane.

Kao razlog za to je istakao to što ova poznata planina postaje sve opasnija. Opasnost se povećava zbog toga što visoka temperatura učestalije uzrokuje odrone. Peillex je poručio onima koji ne budu poštovali pravila da igraju Ruski rulet.

Prema njegovim riječima, prosječan trošak spašavanja je 10.000 eura, dok je trošak sahrane 5.000 eura. Za njega je neprihvatljivo da porezni obveznici u Francuskoj pokrivaju ove troškove.

Kritikovao je one koji posjećuju ovu planinu, a bez da se adekvatno pripreme za to, odnosno bez da poštuju pravila. Kao primjer za to je istakao grupu Rumuna koji su 30. juna pronađeni u trenutku kada su nosili šorc i patike. Preko razglasa na policijskom helikopteru pozivani su da se vrate, a oni su odgovorili da će se dan kasnije vratiti – ispričao je gradonačelnik Peillex.

Nedovoljne količine snijega i izuzetno visoke temperature su destabilizirale stijene i otežale kretanje. Povećan je i rizik od lavina. Sve ovo se pripisuje klimatskim promjenama.

Mont Blanc ima 11 vrhova viših od 4.000 metara, koji se nalaze na području Francuske i Italije. Godišnje privlače stotine hiljada turista, prenosi BBC.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.