Za godinu građani uštedjeli milijardu KM

Građani najviše novca odvajaju za dugoročnu štednju

EKONOMIJA 

Kod nas važi deviza: ’Bijele pare za crne dane’

Za godinu građani uštedjeli milijardu KM

Ekonomski analitičar Miljević mišljenja je da u Bosni i Hercegovini najviše štedi dijaspora

Građani Bosne i Hercegovine su u proteklih godinu uštedjeli još milijardu maraka te sada na depozitnim računima imaju oko 12,8 milijardi KM.

Građani najviše novca odvajaju za dugoročnu štednju, i to u stranoj valuti, a on iznosi oko 5,1 milijardu KM.

Minimalni prinosi

Činjenica je, u poređenju s prošlim godinama, da štednja građana u bankama konstantno raste uprkos stalnom padu kamata.Ekonomisti objašnjavaju da su se prije nekoliko godina banke takmičile koja će ponuditi višu kamatu na štednju jer im je trebao novac, dok je sada situacija obrnuta. Kamate stalno padaju, a prinosi su minimalni jer banke imaju viška novca.

Ekonomski analitičar Damir Miljević mišljenja je da u bankama u BiH najviše novca drži dijaspora.

Pozitivne kamate

– Razlog je u tome što su kod nas pozitivne kamatne stope, dok su na Zapadu one negativne. To je ono što najviše utječe. U BiH su male, ali pozitivne, dok su na Zapadu negativne, što znači da vi plaćate za novac koji vam stoji u banci. Štede i građani koji se suzdržavaju od kupovine. Ne govorimo o nekoj ozbiljnoj štednji, nego o građanima koji imaju nešto novaca, ne kupuju, nego štede – smatra Miljević.

Dodaje da građani najviše štede za crne dane te se u krajnjoj nuždi kupuju stvari koje bi se u normalnim okolnostima češće mijenjale, poput namještaja, bijele tehnike…

Koliki je kredit

Kada je riječ o kreditima, prema podacima iz avgusta, oni su u BiH tek nešto malo veći od 20 milijardi KM. U odnosu na avgust 2018. godine, oni su veći za 4,9 posto, dok se omjer pohranjenih depozita i datih kredita povećava u korist depozita i iznosi 114,6 posto.

A. Čengić / Avaz.ba