Za 13 godina skuhano skoro milion litara ukusne kafe

Najveća džezva na svijetu obišla skoro sve kontinente: Za 13 godina skuhano skoro milion litara ukusne kafe 

O najvećoj džezvi za kafu na svijetu sve se zna i sve su o njoj priče ispričane. Zna se da ju je napravio poznati sarajevski kazandžija hadži Nasir Jabučar, da je u njoj prva kafa skuhana 21.jula 2014. godine, kada je otvoren novosagrađeni Stari most u Mostaru. Te večeri u ovoj džinovskoj džezvi skuhano je i podijeljeno 650 litara kahve, zašto je bilo potrebno 65 kilograma mljevene kafe, a podijeljeno je 8000 hiljada fildžana ovog napitka.

Od tada, pa evo 13 godina, džezva sa svojim vjernim pratiocem Seadom Čabaravdićem putuje svijetom. Svakako da promoviše i kafu. Tako je i ovog ramazana, na svim zajedničkim iftarima. Poslije svakog iftara nastaje jagma za kafom iz najveće džezve na svijetu.

cabaravdic-uz-ooomoc-ljestava-na-krovu-najvece-dzezve

Da bi se domogao vrha džezve, Čabaravdić se mora popeti na ljestve (Foto: H.Čalić)

Džezva je bila skoro na svim kontinentima. Bila je i u Brazilu, zemlji kahve, sa posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, zajedno sa našim Zmajevima.

– Evo nas i u Gračanici, na zajedničkom iftaru. Naravno da našu kafu dijelimo besplatno. Svugdje gdje se pojavimo smo atrakcija i toplo primljeni – priča kahvedžija iz Visokog Sejo Čabaravdić.

 

 

Autor: H.Č. – avaz.ba