YEP: Zdenka Kovač i Venesa Omerhodžić posjetili Biroe Službe u Visokom i Tešnju

1252

Nakon što je 11. maja Služba za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona, predvođena direktorom Ratkom Orlandićem, bila domaćin posjeti tima YEP stručnjaka, ova Služba je postala druga služba (nakon službe BPK) koja je i formalno započela sa pripremama za primjenu “Reformskog paketa”. Kako bi se napravila procjena stvarnih mogućnosti i evenutalnih prepreka za širenje ¨Reformskog Paketa¨ u Službi za zapošljavanje Zeničko – dobojskog Kantona, YEP stručni tim, Zdenka Kovač, bivša direktorica slovenačkog zavoda za zapošljavanje i Venesa Omerhodžić su posjetili Biroe Službe u Visokom i Tešnju.

Zaposlenici i menadžement Biroa Visoko su iskazali zahvalnost YEP-u na pokretanju inicijative za sveobuhvatnu reformu čiji su rezultati više nego evidentni u JUSZZKS, te su ujedno naglasili potrebu za unapređenjem procesa kako bi biro Visoko, ali i cijela kantonalna Služba postali više orijentisani ka svojim ključnim klijentima, nezaposlenima i poslodavcima. Situacija u Birou Tešanj je prema preliminarnim procjenama YEP tima takva da biro funkcioniše u skladu sa najsavremenijim praksama Evropske unije te da može biti primjer drugim biroima kako zapravo efikasno organizovati rad i postizati odlične rezultate.

U prilog ovoj činjenici govori broj posredovanja biroa Tešanj tokom prošle godine posredovanje u zapošljavanju 2200 nezaposlenih osoba. Fokus rada Biroa je usmjeren na poslodavce kojih je u ovoj opštini veliki broj, 811 pravnih lica te 1100 obrta što ukazuje na veliku ekonomsku aktivnost, ali je evidentno da poslodavci uglavnom zapošljavaju nezaposlene sa evidencije Biroa Tešanj. Očigledno je da menadžement i zaposlenici Biroa Tešanj doprinose da biro djeluje u skladu sa svojim temeljnim mandatom, koji je definisan zakonom, a što je uspješno posredovanje između nezaposlenih i poslodavaca. Još jednom podsjećamo da je Projekat, na osnovu primjenjenih procedura u JUZZZRS i JUSZZKS, uz podršku Vlade Švajcarske razvio “Reformski paket”, koji je ponuđen svim zainteresovanim službama tokom stručnog seminara “Upravljanje učincima u javnim službama za zapošljavanje” održanog na Jahorini, 12. marta 2015. g. Podrška će biti pružena za četiri službe te se “Refomski paket” iz Sarajeva širi u tuzlanski, zeničko-dobojski, bosansko-podrinjski i hercegovačko-neretvanski kanton. ¨Reformski paket¨između ostalog podrazumijeva: Razdvajanje poslova evidentičara i savjetodavaca Omogućavanje da se evidencija obavlja brzo i tačno (šalter sala, odgovornosti evidentičara) Definisanje savjetodavne metodologije Uključivanje u savjetodavni proces samo osoba kojima savjetovanje može pomoći Podrška efikasnom posredovanju (obuka, poslodavci, aktivne mjere, npr. Klub) Uvođenje sistema upravljanja učincima. Iako je cijeli koncept napravljen na principima testiranja praksi kroz Ogledni biro, jako je bitno da postoje Biroi popit Tešnja, koji su samostalno podigli nivo aktivnosti na izuzetno visok nivo, te koji mogu služiti kao primjer kako organizovati rad javne službe za zapošljavanje u izuzetno teškim ekonomskim uslovima.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/

Komentari

komentara