SvijetWilders kaže da je dogovor o desničarskoj vladi veoma blizu

Wilders kaže da je dogovor o desničarskoj vladi veoma blizu

Nizozemski nacionalista Geert Wilders izjavio je u srijedu da je vrlo blizu sporazuma o vladi sa svojim potencijalnim desničarskim partnerima, skoro šest mjeseci nakon pobjede na izborima.

S obzirom da su stranke podijeljene oko migracijske politike i vladinih finansija, napeti razgovori o formiranju najdesničarske vlade u novijoj nizozemskoj historiji odugovlačili su se mjesecima od Wildersove iznenađujuće pobjede na izborima 22. novembra.

– Ne mogu vidjeti da ovo propadne – rekao je Wilders novinarima nešto poslije ponoći, nakon 16 sati razgovora tokom kojih su stranke rekle da su postigle dogovor o vladinim finansijama.

Wilders je rekao da će se pregovarači ponovo sastati u 10 sati kako bi pokušali finalizirati dogovor i dozvoliti frakcijama da odgovore na njega prije nego što rok za razgovore istekne u ponoć.

Dogovor bi omogućio da antimuslimanska populistička PVV predvođena Wildersovim timom sa VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, centrističkim NSC-om i protestnom strankom poljoprivrednika BBB budu u koaliciji s većinom od 88 mjesta u Donjem domu od 150 mjesta.

Nisu objavljeni detalji o njihovom vladinom paktu, ali Wilders je više puta rekao da će se pridružiti samo vladi koja bi značajno ograničila migraciju azilanata.

Nakon maratonske sjednice u utorak, lideri drugih stranaka također su rekli da je dogovor blizu, iako je Pieter Omtzigt iz NSC-a rekao da još uvijek nije jasno ko će postati premijer.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE