NaslovnicaBiHPolitikaWigemark na 6...

Wigemark na 60. godišnjicu Rimskih ugovora: Budućnost BiH je nesumnjivo u EU

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark podsjetio je u današnjem osvrtu da će Evropska unija 25. marta obilježiti 60. godišnjicu od potpisivanja Rimskih ugovora koji su predstavljali prvi korak ka ujedinjenoj Evropi.

– Od rođenja Evropskih zajednica 1957., građani naših država članica uživaju šest decenija mira, prosperiteta i sigurnosti kakvi nisu zabilježeni do tada. Kontrast sa prvom polovinom 20. vijeka ne može biti veći. Dva katastrofalna rata u Evropi, između 1914. i 1945., ostavila su za sobom milione mrtvih a kontinent razrušenim, podijeljenim i iscrpljenim. Za zemlje koje su dugo ratovale, evropska integracija bila je najuspješniji mirovni projekat u našoj historiji – naveo je Wigemark.

Dodao je da živimo u nepredvidljivim vremenima a 60. godišnjica Rimskih ugovora je prilika, ne samo da reafirmišemo našu predanost vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji evropski projekat već i da poduzmemo pragmatične i ambiciozne korake.

– Bosna i Hercegovina je najnovija evropska zemlja koja je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, pokazajući da ostaje snažnom potreba za ujedinjenim evropskim kontinentom. Budućnost BiH je nesumnjivo u Evropskoj uniji, i mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa vlastima, civilnim društvom, medijima i građanima ove zemlje na ostvarenju vaših težnji da se pridružite EU porodici. Radimo to jer smo duboko uvjereni da će promjena koja je potrebna da bi BiH postala zemlja članica Evropske unije istinski poboljšati živote građana ove zemlje – rekao je Wigemark.

Istakao je da svijet prolazi kroz period velike neizvjesnosti: globalna ravnoteža moći se pomijera a međunarodni poredak zasnovan na pravilima prečesto se dovodi u pitanje, kao i da će Evropska unija sve više biti vitalna snaga u očuvanju i jačanju globalnog poretka.

Wigemark je naglasio da je Evropska unija druga svjetska ekonomija, najveće globalno tržište i vodeći strani investitor u najvećem dijelu svijeta.

Također, kazao je da EU ostvarila snažnu poziciju djelujući na globalnoj sceni zajednički i jednim glasom, igrajući ključnu ulogu kao članica Svjetske trgovinske organizacije u uklanjanju trgovinskih barijera, te zaključujući bilateralne trgovinske sporazume s brojnim važnim partnerima širom svijeta – kao što je nedavni CEFTA sporazum sa Kanadom, a što je omogućilo izvoznim firmama EU da “procvjetaju” i otvore više od 30 miliona radnih mjesta.

– Mi ulažemo u razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć više od ostatka svijeta zajedno. EU je sve aktivnija kao globalni pružalac sigurnosti. Evropska unija jeste i nastavit će da bude snažna, kooperativna i pouzdana sila. Naši partneri znaju za šta se mi zalažemo. Mi se zalažemo za multilateralizam, ljudska prava, međunarodnu saradnju. Mi se zalažemo za održivi razvoj, inkluzivna društva, borbu protiv svih nejednakosti – u obrazovanju, demokratiji i ljudskim pravima. Za nas to nije humanitarno djelovanje: to je također pametno ulaganje u vlastitu sigurnost i prosperitet – naveo je, između ostalog, Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

visoko.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.