Wigemark: Impresioniran sam odlučnošću premijera Novalića

471

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom da ranije nisu mogli aktivno i agresivno započeti reformske poteze jer nedostaju finanasijske i personalne sposobnosti za provođenje ekonomskih reformi te da je u tom smislu potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Kako je istakao, ovaj sastanak predstavlja jedan od zadnjih u pogledu usaglašavanja agende za ekonomski rast i zapošljavanje koja će, nakon što bude završena konačna verzija, biti obavezno štivo u realizaciji reformi za premijere na svim nivoima vlasti, kao i za aktere iz međunarodne zajednice. Wigemark je naglasio da je sada potrebno raditi na unapređenju konkurentnosti, poslovnog okruženja, korporativnog upravljanja te privlačenja stranih investicija i poboljšanja zaposlenosti mladih.

Poručio je da EU i međunarodne finansijske institucije podržavaju sve ove aktivnosti i napore te da su ohrabreni svim što su do sada čuli od premijera na svim nivoima vlasti. – Istinski sam impresioniran odlučnošću Novalića i Vlade FBiH – istakao je Wigemark.  Podsjetio je da je jučerašnji dan bio historijski za BiH, jer je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU. S tim u vezi, zaključio je da je nastupila potpuno nova era i trenutak kada se, kako je rekao, “moramo riješiti starih praksi i uobičajenih načina rješavanja problema”. – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/180792/wigemark-impresioniran-sam-odlucnoscu-premijera-novalica#sthash.jv8ZUkol.dpuf

Komentari

komentara