VW-ova Škoda mora platiti odštetu Preventu

Podružnica Volkswagena Škoda mora platiti odštetu podružnici svog bivšeg dobavljača Preventa nakon raskida ugovora o naslonima za autosjedalice. Tačan iznos nije naveden u presudi Višeg regionalnog suda u Celleu – nadoknada bi se, međutim, trebala odnositi na vrijednost neizvršenih isporuka od aprila 2019. do jula 2024. godine.

Sama svota spora je sedam miliona eura, a Prevent u njoj vidi signalni efekat i za druge procese.

VW je jednostrano raskinuo ugovore sa grupom kompanija 31. marta 2019. godine, nakon bojkota isporuke i nasilnih prepirki zbog uslova. Postupci su još u toku na drugim sudovima i u drugim zemljama. Odluka je rezultat žalbe na prethodnu odluku Okružnog suda u Hannoveru.

Kartelni senat Celler OLG odlučio je da Škoda mora nadoknaditi podružnici “TWB” za svu štetu” koja je “nastala ili će proizaći” iz raskida ugovora o isporuci i odbijanja da to ispuni. Škoda bi također trebala pružiti informacije o tome koji su zamjenski dobavljači odabrani od aprila 2019.

Volkswagen je rekao da smatraju da je presuda pogrešna. Između ostalog, sudije nisu dovoljno uzele u obzir činjenicu da je iz perspektive grupe postojala moguća prijetnja ponovnim zaustavljanjem isporuke od Preventa.

Glasnogovornik Preventa odgovorio je da je dobavljač dobio potvrdu da su ukidanja Škode “neutemeljena i nezakonita”. Riječ je o modelima Octavia, Karoq i Superb.