VSTV BIH: Poziv Tegeltiji da razmotri ostavku

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBIH ), na kojoj se razmatra aktuelna situacija u ovoj instituciji i pravosuđu u cijelini s fokusom na odgovornost predsjednika Milana Tegeltije, nastavljena je izlaganjima članova Vijeća – Slave Lakića, Monike Mijić i Lejle Hadzić.

Istaknuli su važnost uloge i misije VSTV-a u kontekstu aktuelne pravosudne reforme kao i evropskog puta BiH te izrazili stav da bi aktuelni predsjednik VSTV-a trebao podnijeti ostavku.

Mišljenja su da je krajnje vrijeme da se VSTV prestane baviti sam sobom, te da se konačno treba okrenuti prioritetima pravosudne reforme.

Nakon okončanja rasprave članovima Vijeća obratio se predsjednik tog tijela Milan Tegeltija, osvrnuvši se na dosadašnji rad VSTV-a i način odlučivanja, ustvrdivši da je žrtva krivičnog djela, aludirajući na, kako je naveo, na montirani audio-snimak koji ga kompromitira, a koji je nedavno dospio u javnost.

Istovremeno, osvrnuo se i na diskusije članica Vijeća – Biljane Simeunović i Berine Alihodžić, navodeći kako Simeunović ne govori istinu, a da Alihodžić nema prava prava da dijeli moralne lekcije.

Uslijedile su replike Simeunović i Alihodžić, koje su ostale pri izrečenim stavovima, a Alihodžić je dodala kako je neprimjereno predsjedniku VSTV-a da nastupa s tvrdnjama „rekla/kazala“.

Sudionike vanredne sjednice pozdravio je Kees van der Weide, holandski sudija koji je angažiran kao pravni ekspert u VSTV-u BiH.

Između ostalog, poručio je kako javni interes i interesi institucija moraju biti iznad pojedinačnih.

U toku je definiranje zaključaka vanredne sjednice VSTV-a, nakon održane rasprave.

(FENA)