NaslovnicaBiHVrtoglavo sko...

Vrtoglavo skočile cijene novih stanova u Visokom: Nekretnine su (pre)skupe, a evo koliko sada košta kvadrat

Prosječna cijena prodatih novih stanova u Visokom u prvom kvartalu 2022. godine iznosila je oko 2.000 KM po metru kvadratnom i viša je za skoro 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema našim saznanjima, cijena po metru kvadratnom novog stana u Visokom se kreće od 1.800 KM do 2.200 KM, a kako tvrde naši sagovornici neki od privrednih subjekata su stavili i “moratorij” na prodaju te čekaju da kvadratni metar novog stana dostigne još višu cijenu.

Podsjećanja radi, 2015. godine u Visokom ste mogli kupiti stan po cijeni od 1.350 KM/m2, na principu ključ u ruke.

Investitori uz skuplji građevinski materijal ističu i da na cijene utiče i skuplja radna snaga. Stanogradnja se svakodnevno razvija, a kako stvari stoje, tržišni uslovi će uticati i na novo poskupljenje, za koje kažu da je neminovno.

Sjetimo se i saopćenja iz zgrade koja se nalazi u ulici Alije Izetbegovića na broju 12. kako su u periodu od 01.01.2020. do 30.9.2020. godine odobrenje za izgradnju privatnih stambenih objekata na području grada Visokog zatražila i dobila 43 fizička lica za ukupnu korisnu površinu stambenog prostora od 7.099 m2.

U istom periodu izdata su odobrenja za izgradnju poslovnih objekata za ukupnu korisnu površinu poslovnog prostora od 8.158 m2.

Tada je saopćeno da je u toku izgradnja 164 stambene jedinice u 4 zgrade kolektivnog stanovanja ukupne korisne površine stambenog prostora od 10.993,2 m2, za koje je Služba za urbanizam, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina izdala odobrenje za građenje privrednim subjektima.

Ilustracija
Ilustracija

Generalno gledajući teritorij cijele države Bosne i Hercegovine, a u poređenju sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova lani, prosječna cijena veća je za 23%, podaci su Agencija za statistiku BiH do kojih je došao portal Visoko.ba.

Broj prodatih novih stanova u prvom kvartalu u BiH iznosio je 627 i u odnosu na isti period 2021. godine veći je za 1,5%, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova lani manji je za 32,3%.

Površina prodatih novih stanova u BiH u prvom tromjesečju iznosila je 34.314 metara kvadratnih i u odnosu na isto tromjesečje prošle godine veća je za 0,3%, dok je manja 30,8% u odnosu na prosječnu površinu prodatih novih stanova u 2021. godini.

Razlika u cijeni kvadrata stana u BiH ide čak i do 4.000 KM te tako na pojedinim lokacijama u centru Sarajeva za kvadrat stana morate izdvojiti čak 6.000 KM, u Banjaluci skoro 5.000, dok u Zenici i Prijedoru kvadrat stana košta oko 2.000 KM.

Naim K. / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.