SportDržavni TimVrhunski sport ima kriterije koje morate ispuniti

Vrhunski sport ima kriterije koje morate ispuniti

Muška rukometna reprezentacija BiH počela je pripreme za kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje naša selekcija nastupa u grupi 7 sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom. Nakon prvog treninga razgovarali smo sa selektorom Irfanom Smajlagićem.

Kaže da je spletom okolnosti došlo do njegovog nagažmana u reprezentaciji BiH.

“U Bosni sam bio trener prije desetak godina, međutim nikada ne možete nešto planirati na duže vrijeme, pogotovo ako ste u sportu. Moje okolnosti ove godine su se poklopile sa reprezentacijom. Kroz život nisam planirao da dođem, ali život piše romane.”

Ističe da je grupa u kvalifkacijama neugodna.

“Reprezentacije koje imaju kontinuitet takmičenja, kontinuitet rezultata. Za razliku od nas jer je ova reprezentacija doživjela puno promjena unutar selekcije. Ako reprezentacija nema kvaliteta roster igrača koji će se popunjavati onda dođete u jednom periodu da reprezentacija nije onakva kakva bi trebala biti. Ne smije se repreznetacija odricati igrača koji imaju kvalitetu da doprinose rezultatima i mlađim igračima.”

Smajlagić smatra da su seniori tu dok ne dođu mlađi igrači.

“U sportu ne treba oduzimati nekom igrači iskustvo koje grade godinama i mogućnost da igra za repreznetaciju. Nijanse u sportu odlučuju. Mislim da je u redu pružiti mlađim igračima šansu, uvoditi ih u sustav.”

O domaćoj premijer ligi kaže da dosta klubova olako daje igračima nazive dobri, kvalitetni, vrhunski.

“To je kontraefekat za mlađe igrače. To je problem sporta na ovim prostorima. Stalno treba podmlađivati igrače. Vrhunski sport ima kriterije koje morate ispuniti.”

Na pitanje gdje je naša reprezentacija u okviru evropskog rukometa, odgovara: “Vrlo je lako doći do zaključka, ako smo realni. Situacija u rukometu je kakva takva, ali dok ne nađete ambiciozne ljude koji su spremni omogućiti reprezentaciji uslove da ostvari maksimalne uslove doći će i napredak. Dosta se zapostavio rad, dosta se izgubio kriterij. Unazad dvije godine ste izgubili 15 igrača.”

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE