SvijetAzijaVrhovni sud Indonezije razmatra žalbe kandidata koji tvrde da su izbori pokradeni

Vrhovni sud Indonezije razmatra žalbe kandidata koji tvrde da su izbori pokradeni

Ustavni sud u Indoneziji  saslušao je žalbe dvojice predsjedničkih kandidata koji traže ponovno glasanje, navodeći velike nepravilnosti i prevare na nedavnim izborima na kojima su obojica izgubili.

Ministar odbrane Pravobo Subianto pobijedio je na februarskim izborima osvojivši 58,6 odsto glasova, međutim druga dvojica poraženih kandidata, bivši guverner Jakarte Anies Basvedan i bivši guverner provincije Centralna Java Ganjar Pranovo tvrde da su izbori kompromitovani brojnim neregularnostima i u odvojenim tužbama zahtijevaju od Ustavnog suda zemlje da poništi izbore i naredi organizovanje novih.

Dok su oba kandidata lično predavala žalbu sudu grupa od više desetina demonstranata je protestovala blizu zgrade suda koju obezbjeđuje više od 400 policajaca.

Basvedan je takođe rekao da su lokalni i provincijski zvaničnici trpili pritiske ili dobijali nagrade da utiču na izbore i da je državna socijalna pomoć korišctena kao “oruđe za pomoć jednom od kandidata”.

Ogromni iznosi vladine socijalne pomoći isplaćeni su usred kampanje i to daleko više od iznosa potrošenih tokom pandemije Covida-19, a sadašnji predsjednik Vidodo je lično dijelio sredstva u nizu provincija.

Glavni sudija je odložio pretres do sljedećeg četvtka kada bi novoizabrani predsjednik Subianto i predstavnici državne izborne komisije trebalo da predstave svoje kontra argumente.

Odluka suda se očekuje 22. aprila i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE