“Vremeplov” u parku “Ravne 2”

RAĐA SE ‘VREMEPLOV’ U PARKU ‘RAVNE 2’

U ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’ rađa se nova umjetnička instalacija pod nazivom ‘Vremeplov’. Ovo će biti najveća i najobuhvatnija postavka u parku koju u potpunosti finansira Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’.

Svake godine Fondacija unaprijeđuje park novim sadržajima, urednošću, biljkama. Za ovu godinu, Fondacija za posjetioce priprema prijatno iznenađenje. Na površini od 360 kvadratnih metara napraviće edukativnu instalaciju koja će posjetioce odvesti u magiju arheologije, astronomije i sakralne geometrije.

Na dvadeset i četiri stuba, visine po četiri metra svaki, umjetnici će naslikati 24 misteriozne arheološke lokacije iz 24 države. Tu će biti čuveni Maču Pikču iz Perua, Gobekli Tepe iz Turske, piramide sa sfingom u egipatskoj Gizi, babilonski Zigurat, engleski Stonehenge, guatemalski Tikal i honduraški Copan iz doba Maja, Teotihuacan iz Meksika, Zemljana zmija iz države Ohio, SAD, Uluru – sveto mjesto za Aboridžine iz Australije, Great Zimbabwe i Adamov kalendar s juga Afrike, megaliti iz Karnaka (Frncuska), Alesa Stenara (Švedska) i nurage sa Sardinije (Italija), piramide iz Kine, Kambođe, Indonezije. BiH i Mauricijusa, Yonaguni monumenti s dna Pacifika (Japan), kamene glave s Uskršnjeg Otoka (Čile), obelisk iz Aksuma (Etiopija) i posljednje će biti iznenađenje u ovom probranom društvu.

Intenzivni radovi se već odvijaju dva mjeseca i po kiši, suncu, snijegu i jakom vjetru. Završetak kompletne instalacije očekuje se za ljetni festival u junu.

Na otvaranju instalacije predviđeno je da gostuje prvak makedonske opere tenor Mihailo Arsenski koji je završio konzervatorij u SAD, a pjeva u Nacionalnoj operi u Parizu.

Osim edukativne, historijske, geometrijske i astronomske uloge, ova instalacija će služiti i kao otvorena koncertna pozornica s 350 sjedećih mjesta jedinstvena po svojoj ljepoti, lokaciji i ugođaju u svijetu.

To će biti poklon Fondacije Visokom, BiH i čitavom svijetu.

piramidasunca.ba