Vozači u BiH za neplaćene kazne duguju više od 73,5 miliona КM

Vozači u BiH za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje duguju više od 73,5 miliona КM, podaci su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Vozači u BiH za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje duguju više od 73,5 miliona КM, podaci su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U Federaciji BiH vozači duguju 46.876.023 КM za saobraćajne prekršaje, u RS-u 23.689.398 КM, a u Brčko distriktu više od 3,3 miliona КM.

Prekršaji su brojni – od vožnje neispravnog vozila, prekoračenja brzine, nevezanja sigurnosnog pojasa, pogrešnog parkiranja i slično.

Saobraćajni inžinjer Igor Marković smatra da su kazne male, kao i da u BiH ne postoje represivne mjere za njihovo neplaćanje, koje su mnoge druge zemlje uvele.

Marković je za portal “Кlix” pojasnio da u represivne mjere spada to da vozač ne može registrovati vozilo ako ima nagomilane kazne, ali da i tu nalaze “druge izlaze”.

“Ukoliko vozač nagomila kazne, onda registruje automobil na suprugu, dijete ili nekoga drugog. Ili rješava nagomilane kazne tako što prilikom oduzimanja vozačke dozvole, umjesto svoje, da nečiju drugu vozačku uz izjavu da tada nije vozio automobil. Tako imamo članova porodica s nagomilanim saobraćajnim kaznama, a da čak godinama nisu sjeli u automobil”, rekao je Marković.

Za rješavanje saobraćajnog prekršaja sudskim putem, Marković je istaknuo da često zna proći i više od dvije godine pa se vozači vode logikom gomilanja kazni.

Za Markovića je pogrešan pristup i taj da je kazna upola manja ukoliko se plati u roku od osam dana te da na određen način “potiče” vozače da prave prekršaje.

On smatra da se u BiH prilikom rješavanja saobraćajnih problema ljudi previše vode socijalnom politikom, ali da se takvim pristupom rješavanju saobraćajne problematike ne može urediti društvo niti napraviti saobraćajna kultura.

“Кazne su male u odnosu na broj vozila i na luksuz koji posjedujemo. Ne može i ne mora svako imati automobil, ali ako ga imamo, onda moramo poštovati saobraćajna pravila”, istaknuo je Marković.

SB