Ako volite crnu kavu, onda vjerojatno volite i tamnu čokoladu, a novo istraživanje identificira genetsku osnovu za te preferencije.
Prema mišljenju naučnice Marilyn Cornelis, profesorice preventivne medicine na medicinskom fakultetu Feinberg na Northwestern University, ovo genetsko obilježje može vam pomoć u održavanju dobrog zdravlju, piše CNN.
“Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kafe”, rekla je Cornelis.
Studije su pokazale da umjerene količine crne kave – između 3 i 5 šoljica dnevno – smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.
Međutim, te prednosti će vjerovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mlijeko, šećere i druge arome koje obično dodajemo.
“Znamo da postoji sve više dokaza koji sugeriraju da konzumacija kafe ima blagotvoran utjecaj na zdravlje. Međutim, čitajući između redova, svako ko savjetuje nekoga da konzumira kafu obično bi mu savjetovao da konzumira crnu kafu zbog razlike između konzumiranja crne kafe i kafe s mlijekom i šećera”, rekao je.
Dodaje da je crna kafa prirodna bez kalorija. Dok kafa s mlijekom i šećerom može dodati stotine kalorija vašoj kafi, a zdravstvene prednosti mogu biti sasvim različite.
Gen za kafu
U prethodnim istraživanjima, Cornelis i njen tim otkrili su da genetska varijanta može doprinijeti tome zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi ne.
“Ljudi sa genom brže metaboliziraju kofein, tako da stimulativni efekti brže nestaju te moraju piti više kafe. Ovo bi moglo objasniti zašto se čini da je nekim osobama dobro da konzumiraju mnogo više kafe u odnosu na nekoga ko bi mogao dobiti tremu ili postati vrlo anksiozan”, dodala je.
U novoj studiji objavljenoj u Nature Scientific Reports, Cornelis je preciznije analizirala vrste onih koji piju kafu, odvajajući ljubitelje crne kafe od ljubitelja kafe s mlijekom i šećerom.
“Otkrili smo da ljudi koji piju kafu a imaju genetsku varijantu koja odražava brži metabolizam kofeina preferiraju gorku, crnu kafu. Također, smo pronašli istu genetsku varijantu kod ljudi koji više vole običan čaj od gorke tamne čokolade u odnosu na blažu mliječnu čokoladu”, rekla je Cornelis.
Cornelis i njezin tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s okusom obične crne kafe ili čaja.
Umjesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.
“Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom. Nauče povezivati gorčinu s kofeinom i učinkom koji osjećaju. To je naučeno”, dodaje.
Nastavlja kako isto vrijedi i za preferenciju tamne nad mliječnom čokoladom.
“Kad pomisle na kofein, pomisle na gorak okus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi. Moguće je da su ti ljudi samo vrlo podložni učinku kofeina, a također imaju to naučeno ponašanje povezano s drugom gorkom hranom”, ističe.
Tamna čokolada je također puna kalorija, pa je smanjenje potrošnje dobro za struk. Ipak, studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa.
To je vjerovatno zato što kakao sadrži puno flavanola – epikatehina i katehina – antioksidativnih spojeva za koje se zna da poboljšavaju protok krvi.
“Buduće studije će pokušati da se pozabave genetskim preferencijama za drugu gorku hranu, koja je generalno povezana sa više zdravstvenih koristi.To bi moglo pokazati da su pojedinci koji su genetski predisponirani da konzumiraju više kafe također uključeni u druga potencijalno zdrava ponašanja”, rekla je ona.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.