SvijetVođa Hamasa: Bližimo se zaključenju sporazuma o primirju

Vođa Hamasa: Bližimo se zaključenju sporazuma o primirju

Lider Hamasa Ismail Haniyeh objavio je danas da se ta palestinska organizacija približava “zaključenju sporazuma o primirju” u Pojasu Gaze. “Organizacija (Hamas) je dala svoj odgovor braći iz Katara i posrednicima. Mi se približavano sporazumu o primirju”, objavio je kratku poruku na Telegramu Haniye koji živi u Kataru.

Rat Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi, započeo je 7. oktobra kada su palestinski ekstremisti probili graničnu ogradu i ušli na jug Izraela, ubivši više od 1.200 ljudi, većinom civila i odveli oko 240 talaca.

Izrael se tada zarekao da će uništiti Hamas i neprestano bombarduje Gazu, malu, gusto naseljenu palestinsku enklavu, a 27. oktobra je pokrenuo i kopnenu ofanzivu.

Od tada je u Gazi poginulo 13.300 Palestinaca, među kojima je više od 5.600 djece i 3.550 žena, navedeno je sinoć u saopštenju vlade Hamasa. Oko 31.000 ljudi je ranjeno.

federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE