Vodite li računa o hidraciji?

644

Sigurno znate dovoljno o važnosti vode u čovjekovoj prehrani, pa tako neovisno o tome vježbate li ili ne, potrebno je voditi računa o adekvatnom unosu najvažnije tekućine – vode. Često možete čuti savjet kako je potrebno piti 2 ili 3 litre vode, ili pak 8 čaša dnevno, ali te preporuke ne moraju biti ni približno točne, već potreba za unosom vode može prilično varirati.

Voda, kao najobilnija tvar u ljudskom tijelu (zauzima 50-70% ukupne mase tijela), izuzetno je važna za razne metaboličke procese, te isto tako služi za regulaciju tjelesne topline. Ako se bavite nekom tjelesnom aktivnošću, adekvatna hidracija tekućinom izuzetno je važna za izvedbu na samom treningu, ali i za oporavak nakon njega. Ako se za vrijeme treninga dogodi smanjenje tjelesne mase za samo 2% na račun izgubljene tekućine, funkcionalne sposobnosti će biti manje i javlja se umor što otežava izvođenje aktivnosti. Isto tako, pretjerano uzimanje tekućine prije, za vrijeme i nakon treninga može biti kontraproduktivno i izazvati štetne posljedice, kao primjerice hiponatremiju.

Koliko vode treba piti?

Generalne preporuke kreću se od 400-800 ml unutar sat vremena oko i za vrijeme treninga. Potreba može zavisiti o raznim faktorima poput temperature zraka, o vrsti tjelesne aktivnosti koju sportaš izvodi, spolu, dobi, sastavu tijela itd. Oni s nešto većom tjelesnom masom bi trebali unositi nešto više tekućine, a preporučuje se ravnomjerno unošenje tekućine.

Ne može se odrediti univerzalna količina tekućine koju je potrebno dnevno unositi jer postoji previše varijabli koje na to utječu. Možete se voditi jednostavnim smjernicama kao što je boja urina; ako je urin nešto tamniji, koristio bi vam veći unos vode, a dok god je on svijetle boje, vjerojatno ste adekvatno hidrirani.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.